Jahel Vilan u Srbiji

June 12, 2021 10:50 am Comments: 0


Jahel Vilan, ambasador Izraela u Srbiji

Dobro jutro. Veoma sam srećan što mi je ukazana prilika da govorim na hebrejskom jeziku, kao i da ovaj put ne govorim o politici, već o književnosti i kulturi.

Jer ako postoji nešto što me uvek prijatno iznenadi i što me u isto vreme čini ponosnim, onda je to kada u srpskim knjižarama vidim knjige izraelskih pisaca koje su prevedene kod vas.

Kada je reč o literaturi, a tu posebno mislim na izraelsku, mada nisam stručnjak za književnost drugih zemalja, mišljenja sam, kao Izraelac, da ona uvek ima lokalni karakter. Zato me iznenađuje da je toliko prevođena i da uživa toliki uspeh širom sveta…

Na kraju krajeva, diplomatija 21.veka uspeva da poveže nacije…Smatram da je veliki deo našeg posla da zaista spojimo ljude, a nema boljeg načina da ih povežemo nego kroz kulturu, umetnost, književnost.

Kada ljudi u Srbiji čitaju izraelsku literaturu, koja je, kao što sam istakao, veoma lokalna i u potpunosti oslikava izraelsko društvo i izazove sa kojima se suočavamo kroz istoriju, oni nauče više nego kroz bilo koje predavanje koje bih ja ili neko iz ambasade mogao da održi na temu života u Izraelu. Naravno, i mnogo bolje nauče od onoga što mogu videti na vestima, a to je veoma malo i nereprezentativno polje onoga što nazivamo Izraelom.

Želim da pozdravim ovu inicijativu predstavljanja kulture i književnosti na ovaj način, i izrazim nadu da će književnost na hebrejskom i dalje biti prevođena na srpski i da će tako predstaviti veliku raznolikost koja odlikuje Izrael.

Zaista sam zahvalan na ovoj prilici te pozivam vaše čitaoce i gledaoce u Srbiji da nastave da kupuju i čitaju izraelsku književnost. Hvala puno. “
Njegova ekselencija Jahel Vilan, ambasador Izraela u Srbiji

Comments are closed.

 

Benevolencija

Sigurnosna pravila Jevrejske opštine Doboj • Posjetitelji svoj dolazak moraju najaviti i dogovoriti s kancelarijiom Jevrejske opštine Doboj putem telefona 065/894-307 ili 066/781-221 ili putem e-maila jodoboj1874@yahoo.com • Pri ulasku obavezno je predočiti identifikacijski dokument (putovnica/pasoš, lična karta ili vozačka dozvola EU izdana od 1.1.2014 godine) • Ulazak u objekat zabranjen je posjetiteljima s torbama i naprtnjačama • Prilikom blagdana zabranjeno je unositi u singagogu elektronske uređaje (kamere, fotoaparate, mobilne telefone, itd.) • Posjetitelji ne mogu napuštati sinagogu do završetka službe. • Nenajavljenim posjetiteljima bit će onemogućen ulazak u objekat. • Jevrejska opština Doboj zadržava diskreciono pravo zabraniti ulazak u objekat osobama koje se ne pridržavaju sigurnosne procedure prilikom ulaska ukazane od strane službenih osoba Jevrejske opštine Doboj • Za više informacija kontaktirajte kancelariju Jevrejske opštine Doboj: jodoboj1874@yahoo.com
Večeras 09.03.2017. godine u 19:00 časova u jevrejskom kulturnom centru biće otvroena izložba “Sarajevska Hagada”. Radujemo se Vašem odazivu!!
Ukoliko ste profesor muzike i pružate časove djeci i omladincima kontaktirajte nas putem maila. Naš muzičko edukativni centar ima odlične uslove za održavanje individualnih časova, priprema za koncertne nastupe na pianinu i drugim instrumentima.
Preporučujemo da posjetite rubriku Linkovi i upoznate se sa dešavanjima u jevrejskim zajednicama u regionu i širom svijeta.
Jevrejskoj opštini u Doboju neophodna su donatorska sredstva za sanaciju krova na objektu sinagoge koji je znatno oštećen zbog vrmenskih neprilika u toku 2014. godine. Dobrovoljni prilozi pojedinaca i organizacija mogu se uplatiti na račun Jevrejske opštine u Doboju sa naznakom “Sanacija krova sinagoge u Doboju”. Informacije o žiro računu se nalaze u rubrici Donirajte. Zahvaljujemo na podršci!

Jevrejska opština i kulturni centar u Doboju

Usmjereni smo ka očuvanju jevrejske vjere, tradicije i identiteta na prostorima BiH i ka očuvanju i unapređivanju mira, kulturne i ekonomske saradnje među svim narodima u BiH. Naša vizija je promovisati dobre međuljudske i međuvjerske odnose, toleranciju i kompromis među narodima u BiH, te iskorijeniti rasne, vjereske, etničke i svaki drugi vid diskriminacije..

old document