Proslavljen Purim

March 9, 2023 10:55 am Comments: 0

U Doboju proslavljen jevrejski praznik Purim

U Јevrejskom kulturnom centru u Doboju večeras je proslavljen jevrejski praznik Purim, koji se slavi kao znak sjećanja na izbavljenje Јevreja od istrebljenja tokom njihovog ropstva u Persiji.

Predsjednik Јevrejske opštine u Doboju Danijel Atijas rekao je novinarima da se ovaj praznik proslavlja na 14. adar, datum kada je vezir persijskog cara Haman odlučio da izvrši pokolj nad Јevrejima simbolično bacivši kocku, koja se na hebrejskom naziva pur.

On je tokom istorijskog časa naveo da je za oslobađanje Јevreja od ropstva najzaslužnija bila robinja Ester, koja je uspjela da otkrije Hamanovu zavjeru i tako spasila svoj narod od stradanja.

Sekretar Јevrejske opštine u Doboju Dario Atijas rekao je da se Purim proslavlja dva dana i da je jedan od najradosnijih praznika u jevrejskom narodu u kojem najviše uživaju djeca jer dobijaju poklone.

On je naveo da su od Evropske jevrejske asocijacije i Konferencije rabina evrope dobili poklone u vidu knjiga o Esteri koje su večeras podijelili članovima.

Večerašnjoj svečanosti prisustvovali su i predstavnici jevrejskih opština iz Banjaluke i Sarajeva.

Članica Јevrejske zajednice iz Sarajeva Tea Abinon objašnjava da oni ovaj praznik obilježavaju organizujući sijelo za sve članove, uz predstavu za djecu, a jevrejska ženska sekcija “Bohorete” pripremi hranu i za tu priliku specijalne kolačiće koji predstavljaju Hamanove uši kao podsjećanje na njegovo uništenje.

Prema jevrejskom običaju, tokom besjede o Ester, obavezno je stvaranje buke najčešće čegrtaljkama na pomen Hamana.

Purim je istorijski praznik i slavi se kao znak sjećanja na izbavljenje Јevreja od istrebljenja tokom njihovog ropstva u Persiji, a događaji koji o tome govore opisani su u Knjizi o Esteri, koja čini dio Starog zavjeta.

izvor: https://lat.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=505486

Comments are closed.

 

Benevolencija

Sigurnosna pravila Jevrejske opštine Doboj • Posjetitelji svoj dolazak moraju najaviti i dogovoriti s kancelarijiom Jevrejske opštine Doboj putem telefona 065/894-307 ili 066/781-221 ili putem e-maila jodoboj1874@yahoo.com • Pri ulasku obavezno je predočiti identifikacijski dokument (putovnica/pasoš, lična karta ili vozačka dozvola EU izdana od 1.1.2014 godine) • Ulazak u objekat zabranjen je posjetiteljima s torbama i naprtnjačama • Prilikom blagdana zabranjeno je unositi u singagogu elektronske uređaje (kamere, fotoaparate, mobilne telefone, itd.) • Posjetitelji ne mogu napuštati sinagogu do završetka službe. • Nenajavljenim posjetiteljima bit će onemogućen ulazak u objekat. • Jevrejska opština Doboj zadržava diskreciono pravo zabraniti ulazak u objekat osobama koje se ne pridržavaju sigurnosne procedure prilikom ulaska ukazane od strane službenih osoba Jevrejske opštine Doboj • Za više informacija kontaktirajte kancelariju Jevrejske opštine Doboj: jodoboj1874@yahoo.com
Večeras 09.03.2017. godine u 19:00 časova u jevrejskom kulturnom centru biće otvroena izložba “Sarajevska Hagada”. Radujemo se Vašem odazivu!!
Ukoliko ste profesor muzike i pružate časove djeci i omladincima kontaktirajte nas putem maila. Naš muzičko edukativni centar ima odlične uslove za održavanje individualnih časova, priprema za koncertne nastupe na pianinu i drugim instrumentima.
Preporučujemo da posjetite rubriku Linkovi i upoznate se sa dešavanjima u jevrejskim zajednicama u regionu i širom svijeta.
Jevrejskoj opštini u Doboju neophodna su donatorska sredstva za sanaciju krova na objektu sinagoge koji je znatno oštećen zbog vrmenskih neprilika u toku 2014. godine. Dobrovoljni prilozi pojedinaca i organizacija mogu se uplatiti na račun Jevrejske opštine u Doboju sa naznakom “Sanacija krova sinagoge u Doboju”. Informacije o žiro računu se nalaze u rubrici Donirajte. Zahvaljujemo na podršci!

Jevrejska opština i kulturni centar u Doboju

Usmjereni smo ka očuvanju jevrejske vjere, tradicije i identiteta na prostorima BiH i ka očuvanju i unapređivanju mira, kulturne i ekonomske saradnje među svim narodima u BiH. Naša vizija je promovisati dobre međuljudske i međuvjerske odnose, toleranciju i kompromis među narodima u BiH, te iskorijeniti rasne, vjereske, etničke i svaki drugi vid diskriminacije..

old document