5782. jevrejska Nova godina

September 10, 2021 10:13 am Comments: 0

Zvucima šofara obilježena 5.782 jevrejska Nova godina

DOBOJ – Predsjednik Jevrejske opštine u Doboju Danijel Atijas danas je duvanjem u tradicionalnu trubu od roga ovna – šofar obilježio 5.782 jevrejsku Novu godinu – Roš Hašana.

Atijas je rekao novinarima da zvuk šofara podsjeća na plač i simbolično treba da pozove na pokajanje, jer Roš hašana na hebrejskom jeziku doslovno znači “glava godine” i proslavlja se ozbiljno, uz prisjećanje na grijehe i pokajanje.

Prema njegovim riječima, na dan Roš hašane služe se jabuke sa medom koje simbolizuju slatku novu godinu.

On je pojasnio da je ovaj dan označen kao dan okupljanja i duvanja u trube, a slavljenje ovog praznika kao početka Nove godine ima svoje poreklo u Talmudu jer je tamo ovaj dan smatran za praznik rađanja svijeta.

“Za Jevreja su važne dvije osnovne stvari -žnemoj činiti ništa loše ono što ne bi želio da neko čini tebiž i žkad god nemaš šta da radiš pokušaj da činiš dobra djelaž”, naveo je Atijas.

Sekretar dobojske Jevrejske zajednice Dario Atijas najavio je za naredni period aktivnosti na osnaživanju međureligijskog dijaloga u Doboju.

On je rekao da predstoje i radovi na uređenju fasade dobojskog Jevrejskog kulturnog centra i postavljanje spomen-ploče stradalim Jevrejima u Drugom svjetskom ratu, te niz aktivnosti na očuvanju kulturne baštine i postojanja Jevreja na ovom području.

Atijas je rekao da jevrejska zajednica u Doboju danas broji 45 članova.

izvor: Glas Srpske

Comments are closed.

 

Benevolencija

Sigurnosna pravila Jevrejske opštine Doboj • Posjetitelji svoj dolazak moraju najaviti i dogovoriti s kancelarijiom Jevrejske opštine Doboj putem telefona 065/894-307 ili 066/781-221 ili putem e-maila jodoboj1874@yahoo.com • Pri ulasku obavezno je predočiti identifikacijski dokument (putovnica/pasoš, lična karta ili vozačka dozvola EU izdana od 1.1.2014 godine) • Ulazak u objekat zabranjen je posjetiteljima s torbama i naprtnjačama • Prilikom blagdana zabranjeno je unositi u singagogu elektronske uređaje (kamere, fotoaparate, mobilne telefone, itd.) • Posjetitelji ne mogu napuštati sinagogu do završetka službe. • Nenajavljenim posjetiteljima bit će onemogućen ulazak u objekat. • Jevrejska opština Doboj zadržava diskreciono pravo zabraniti ulazak u objekat osobama koje se ne pridržavaju sigurnosne procedure prilikom ulaska ukazane od strane službenih osoba Jevrejske opštine Doboj • Za više informacija kontaktirajte kancelariju Jevrejske opštine Doboj: jodoboj1874@yahoo.com
Večeras 09.03.2017. godine u 19:00 časova u jevrejskom kulturnom centru biće otvroena izložba “Sarajevska Hagada”. Radujemo se Vašem odazivu!!
Ukoliko ste profesor muzike i pružate časove djeci i omladincima kontaktirajte nas putem maila. Naš muzičko edukativni centar ima odlične uslove za održavanje individualnih časova, priprema za koncertne nastupe na pianinu i drugim instrumentima.
Preporučujemo da posjetite rubriku Linkovi i upoznate se sa dešavanjima u jevrejskim zajednicama u regionu i širom svijeta.
Jevrejskoj opštini u Doboju neophodna su donatorska sredstva za sanaciju krova na objektu sinagoge koji je znatno oštećen zbog vrmenskih neprilika u toku 2014. godine. Dobrovoljni prilozi pojedinaca i organizacija mogu se uplatiti na račun Jevrejske opštine u Doboju sa naznakom “Sanacija krova sinagoge u Doboju”. Informacije o žiro računu se nalaze u rubrici Donirajte. Zahvaljujemo na podršci!

Jevrejska opština i kulturni centar u Doboju

Usmjereni smo ka očuvanju jevrejske vjere, tradicije i identiteta na prostorima BiH i ka očuvanju i unapređivanju mira, kulturne i ekonomske saradnje među svim narodima u BiH. Naša vizija je promovisati dobre međuljudske i međuvjerske odnose, toleranciju i kompromis među narodima u BiH, te iskorijeniti rasne, vjereske, etničke i svaki drugi vid diskriminacije..

old document