Obilježavanje…

January 30, 2024 12:18 pm Comments: 0

Obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta u Jevrejskom kulturnom centru u Doboju

Povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta u Jevrejskom kulturnom centru u Doboju održana je komemoracija i položeni vijenci u sjećanje na stradanje oko šest milona Jevreja u periodu 1941-1945. Poslana je poruka mira, molitva za inkluzivnost, toleranciju i obrazovanije društvo, kao i nada da stanu oružani sukobi u svijetu i da se nikad više ne ponove strahote Holokausta nigdje i nikom više u budućnosti.

Vijence su položili delagacije Grada Doboj na čelu sa zamjenikom gradonačelnika gosp. Slavkom Kovačevićem, ambasade Ujedinjenog kraljevstva u BiH na čelu sa ambasadorom Julian Reilly, delegacija OSCE, delegacije jevrejskih zajednica Novi Sad, Banja Luka i Doboj, te porodica Senić iz Bijeljine.
U dvorištu sinagoge ispred spomen ploče sa imenima stradalih dobojskih Jevreja u periodu 1941-1942. godine simbolično je upaljeno 6 svijeća u sjećanje na 6 miliona Jevreja stradalih u Holokaustu, dok je molitvu “El male rahamim” molio gosp. Ladislav Trajer iz Jevrejske opštine Novi Sad.
Predsjednik Jevrejske opštine u Doboju prim. dr Danijel Atijas uručio je zahvalnice Gradu Doboj, ambasadi Ujedinjenog kraljevstva u BiH, Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica, Ministru za ljudska prava i izbjeglice gosp. Sevlidu Hurtiću, te GD “STIL MONT” Siniša Mićić na pomoći Jevrejskoj opštini u Doboju na unutrašnjem uređenju društvenih prostorija i biblioteke.

Ambasador Ujedinjenog kraljevstva u BiH gosp. Julian Reilly obratio se prisutnim i podsjetio na teške posljedice svih genocida i apelom za očuvanjem ljudskih sloboda – vjeroispovijesti, govora, kao i da je očuvanje kulturne i vjerske baštine svih zajednica u BiH ključno za budućnost ove zemlje i njenih građana.
Tokom ceremonije nekoliko numera na klaviru izveo je naš veliki pijanista Stefan Lopandić dok su prisutni gledali scene iz dokumentarnog filma oslobađanja logora Bergen-Belsen od strane savezničkih snaga.
Napokon, dokumentaciono ilustrativnu izložbu pod nazivom “Bratstvo i jevrejstvo” otvorio je zamjenik gradonačelnika grada Doboj gosp. Slavko Kovačević nakon kratkog obraćanja autora izložbe Mihaela Ilga koji je ovim povodom stigao iz Augsburga u Doboj da prisustvuje ceremoniji i predstavljanju izložbe o spomenicima Holokaustu u Bosni i Hercegovini.
Na ceremoniji su prisustvovali i učenici srednjih škola iz Doboja koji su ovom prilikom posjetili sinagogu i biblioteku Jevrejskog kulturnog centra kako bi se upoznali sa dostupnim sadržajima i uslužnim djelatnostima biblioteke, kao i mogućnostima održavanja dodatnih obrazovnih aktivnosti za učenike i studente u akademske svrhe. Znatan dio bibliotekarske i arhivske građe biblioteke Jevrejskog kulturnog centra u Doboju posvećen je oblastima istraživanja Holokausta i njegovim posljedicama na drustvo u cjelini.
Never again!
Am Israel Hai🇮🇱!

#WeRemember

#HolocaustMemorialDay

#InternationalHolocaustRemembranceDay

#HolocaustRemembranceDay

 

Comments are closed.

 

Benevolencija

Sigurnosna pravila Jevrejske opštine Doboj • Posjetitelji svoj dolazak moraju najaviti i dogovoriti s kancelarijiom Jevrejske opštine Doboj putem telefona 065/894-307 ili 066/781-221 ili putem e-maila jodoboj1874@yahoo.com • Pri ulasku obavezno je predočiti identifikacijski dokument (putovnica/pasoš, lična karta ili vozačka dozvola EU izdana od 1.1.2014 godine) • Ulazak u objekat zabranjen je posjetiteljima s torbama i naprtnjačama • Prilikom blagdana zabranjeno je unositi u singagogu elektronske uređaje (kamere, fotoaparate, mobilne telefone, itd.) • Posjetitelji ne mogu napuštati sinagogu do završetka službe. • Nenajavljenim posjetiteljima bit će onemogućen ulazak u objekat. • Jevrejska opština Doboj zadržava diskreciono pravo zabraniti ulazak u objekat osobama koje se ne pridržavaju sigurnosne procedure prilikom ulaska ukazane od strane službenih osoba Jevrejske opštine Doboj • Za više informacija kontaktirajte kancelariju Jevrejske opštine Doboj: jodoboj1874@yahoo.com
Večeras 09.03.2017. godine u 19:00 časova u jevrejskom kulturnom centru biće otvroena izložba “Sarajevska Hagada”. Radujemo se Vašem odazivu!!
Ukoliko ste profesor muzike i pružate časove djeci i omladincima kontaktirajte nas putem maila. Naš muzičko edukativni centar ima odlične uslove za održavanje individualnih časova, priprema za koncertne nastupe na pianinu i drugim instrumentima.
Preporučujemo da posjetite rubriku Linkovi i upoznate se sa dešavanjima u jevrejskim zajednicama u regionu i širom svijeta.
Jevrejskoj opštini u Doboju neophodna su donatorska sredstva za sanaciju krova na objektu sinagoge koji je znatno oštećen zbog vrmenskih neprilika u toku 2014. godine. Dobrovoljni prilozi pojedinaca i organizacija mogu se uplatiti na račun Jevrejske opštine u Doboju sa naznakom “Sanacija krova sinagoge u Doboju”. Informacije o žiro računu se nalaze u rubrici Donirajte. Zahvaljujemo na podršci!

Jevrejska opština i kulturni centar u Doboju

Usmjereni smo ka očuvanju jevrejske vjere, tradicije i identiteta na prostorima BiH i ka očuvanju i unapređivanju mira, kulturne i ekonomske saradnje među svim narodima u BiH. Naša vizija je promovisati dobre međuljudske i međuvjerske odnose, toleranciju i kompromis među narodima u BiH, te iskorijeniti rasne, vjereske, etničke i svaki drugi vid diskriminacije..

old document