O Jevrejskoj opštini

sinagoga

Jevrejska opština u Doboju je vjerska zajednica građana BiH jevrejskog porijekla osnovana 1871. godine i od tada djeluje i radi do današnjih dana.

Jevrejska opština u Doboju usmjerena je ka očuvanju jevrejske vjere, Judaizma, tradicije i svog identiteta u Bosni i Hercegovini, kao i prema promociji i očuvanju mira, kulturne i privredne saradnje među svim narodima u Bosni i Hercegovini. Za jevrejsku zajednicu, ispunjenje misije u javnom prostoru, kao i zajednički rad s drugima je od velikog značaja. Samo u pluralističkom demokratskom društvu u mogućnosti smo uživati ljudska prava kao zajednica, te u potpunosti doprinijeti očuvanju stabilnosti na našim prostorima. Naša vizija je promovisati dobre međuljudske i međuvjerske odnose, toleranciju i kompromis među narodima u Bosni i Hercegovini, i iskorijeniti rasne, vjerske, etničke i svake druge vidove diskriminacije. Svjesni smo da postizanje takvog cilja zahtijeva ogromne napore i rad, ali mi želimo dati svoj doprinos zajedničkom ostvarivanju tih ciljeva i poboljšanju života svih građana u ovom dijelu svijeta.

Jevrejska opština u Doboju je registrovana kod nadležnih državnih i entitetskih organa. Prije svega, 16.11.2005. godine JO u Doboju je registrovana pri Ministarstvu pravde BiH kao vjerska zajednica, zatim, 15.12.2006. godine Jevrejska opština u Doboju upisana je u registar republičkog Zavoda za statistiku, a zatim i kod Poreske uprave pri Ministarstvu finansija Republike Srpske.

Izvori finansiranja uglavnom su članarine, pomoć Jevrejskog socijalnog fonda, kontribucije i grantovi ministarstava i Vlade RS, grada Doboja, međunarodnih donatora i dobrovoljnih priloga. Naša organizacija ima predsjednika, skupštinu, upravni odbor, nadzorni odbor, generalnog sekretara, vjersku službu, te sud časti koji čine stub organizacije i koji se brinu o dignitetu Jevrejske opštine u Doboju.

U BiH danas djeluje pet jevrejskih opština i to u Sarajevu, Banja Luci, Zenici, Tuzli i Mostaru. Jevrejska opština u Doboju članica je Saveza jevrejskih opština Bosne i Hercegovine i Saveza nacionalnih manjina Republike Srpske.

ZAKON o slobodi vjere

 

Benevolencija

Sigurnosna pravila Jevrejske opštine Doboj • Posjetitelji svoj dolazak moraju najaviti i dogovoriti s kancelarijiom Jevrejske opštine Doboj putem telefona 065/894-307 ili 066/781-221 ili putem e-maila jodoboj1874@yahoo.com • Pri ulasku obavezno je predočiti identifikacijski dokument (putovnica/pasoš, lična karta ili vozačka dozvola EU izdana od 1.1.2014 godine) • Ulazak u objekat zabranjen je posjetiteljima s torbama i naprtnjačama • Prilikom blagdana zabranjeno je unositi u singagogu elektronske uređaje (kamere, fotoaparate, mobilne telefone, itd.) • Posjetitelji ne mogu napuštati sinagogu do završetka službe. • Nenajavljenim posjetiteljima bit će onemogućen ulazak u objekat. • Jevrejska opština Doboj zadržava diskreciono pravo zabraniti ulazak u objekat osobama koje se ne pridržavaju sigurnosne procedure prilikom ulaska ukazane od strane službenih osoba Jevrejske opštine Doboj • Za više informacija kontaktirajte kancelariju Jevrejske opštine Doboj: jodoboj1874@yahoo.com
Večeras 09.03.2017. godine u 19:00 časova u jevrejskom kulturnom centru biće otvroena izložba “Sarajevska Hagada”. Radujemo se Vašem odazivu!!
Ukoliko ste profesor muzike i pružate časove djeci i omladincima kontaktirajte nas putem maila. Naš muzičko edukativni centar ima odlične uslove za održavanje individualnih časova, priprema za koncertne nastupe na pianinu i drugim instrumentima.
Preporučujemo da posjetite rubriku Linkovi i upoznate se sa dešavanjima u jevrejskim zajednicama u regionu i širom svijeta.
Jevrejskoj opštini u Doboju neophodna su donatorska sredstva za sanaciju krova na objektu sinagoge koji je znatno oštećen zbog vrmenskih neprilika u toku 2014. godine. Dobrovoljni prilozi pojedinaca i organizacija mogu se uplatiti na račun Jevrejske opštine u Doboju sa naznakom “Sanacija krova sinagoge u Doboju”. Informacije o žiro računu se nalaze u rubrici Donirajte. Zahvaljujemo na podršci!

Jevrejska opština i kulturni centar u Doboju

Usmjereni smo ka očuvanju jevrejske vjere, tradicije i identiteta na prostorima BiH i ka očuvanju i unapređivanju mira, kulturne i ekonomske saradnje među svim narodima u BiH. Naša vizija je promovisati dobre međuljudske i međuvjerske odnose, toleranciju i kompromis među narodima u BiH, te iskorijeniti rasne, vjereske, etničke i svaki drugi vid diskriminacije..

old document