Jevreji u Doboju

jevrejiudoboju1                           Seder večer dobojskih Jevreja 30 -ih godina prošlog vijeka

Jevreji koji su se nastanili u ovim krajevima osnovali su Jevrejsku opštinu u Doboju još 1871. Godine i od tada djeluje i radi do današnjih dana. Tokom Drugog Svjetskog rata, u vrijeme nacističke okupacije, skoro cjelokupno jevrejsko stanovništvo Doboja odvedeno je u logore iz kojih se nikada nisu vratili.

Kroz istorijski razvoj Doboja Jevreji su ostavili neizbrisiv pečat života i rada. Dali su nemjerljiv doprinos u razvoju privrede, kulture, zdravstva, trgovine i zanatske djelatnosti. Prvi dobojski ljekar bio je Jevrej Simon Levi, doktor Rihard Skuteski osnovao je prvo pjevačko društvo u Doboju 1927. godine, a njegova supruga bila je prva dobojska medicinska sestra. Prvi veterinar koji se pominje u istoriji Doboja bio je Leopold Kalc 1920. godine, dok su braća Pesah prvi dobojski trgovci koji su otvorili robnu kuću. Jevreji su bili vlasnici i prve dobojske banke i štamparije, koju je vodio Moric Trinki, a prvi advokat u gradu bio je Emil Rubinštajn.

Elazar-porodica

Danas je Jevrejska opština u Doboju malobrojna zajednica u odnosu na druge konfesije, a pored Doboja, dio građana jevrejske pripadnosti živi u Tesliću, Šamcu i Derventi. Jevrejska zajednica aktivno djeluje i radi na očuvanju identiteta, vjere, kulture i tradicije svoga naroda,  te razvijanju dobrosusjedskih odnosa sa drugim narodima. Pored očuvanja jevrejskih vrijednosti Jevrejska opština u Doboju usmjerena je na unapređenje i očuvanje mira, kulturne i ekonomske saradnje među svim narodima u BiH kao jevrejskog doprinosa boljem životu građana u BiH.

jevreji-u-doboju-mordo

Jevrejska opština u Doboju teži ka njegovanju jevrejske tradicije i kulture, ali i očuvanju spomenika jevrejske kulture i tragova života Jevreja kojih više nema u Doboju, ali i na prostorima obližnjih gradova na prostoru Republike Srpske i BiH. Smatramo kao obavezu informisati se i djelovati u skladu sa našim mogućnostima i na teritorijama opština Bjeljina, Brčko, Bosanski Brod, Vlasenica i Zvornik i drugim okolnim mjestima, a u saradnji sa Savezom jevrejskih opština BiH.

jevreji-u-doboju

Berta Atijas

Berta klavir

 

 

 

Benevolencija

Sigurnosna pravila Jevrejske opštine Doboj • Posjetitelji svoj dolazak moraju najaviti i dogovoriti s kancelarijiom Jevrejske opštine Doboj putem telefona 065/894-307 ili 066/781-221 ili putem e-maila jodoboj1874@yahoo.com • Pri ulasku obavezno je predočiti identifikacijski dokument (putovnica/pasoš, lična karta ili vozačka dozvola EU izdana od 1.1.2014 godine) • Ulazak u objekat zabranjen je posjetiteljima s torbama i naprtnjačama • Prilikom blagdana zabranjeno je unositi u singagogu elektronske uređaje (kamere, fotoaparate, mobilne telefone, itd.) • Posjetitelji ne mogu napuštati sinagogu do završetka službe. • Nenajavljenim posjetiteljima bit će onemogućen ulazak u objekat. • Jevrejska opština Doboj zadržava diskreciono pravo zabraniti ulazak u objekat osobama koje se ne pridržavaju sigurnosne procedure prilikom ulaska ukazane od strane službenih osoba Jevrejske opštine Doboj • Za više informacija kontaktirajte kancelariju Jevrejske opštine Doboj: jodoboj1874@yahoo.com
Večeras 09.03.2017. godine u 19:00 časova u jevrejskom kulturnom centru biće otvroena izložba “Sarajevska Hagada”. Radujemo se Vašem odazivu!!
Ukoliko ste profesor muzike i pružate časove djeci i omladincima kontaktirajte nas putem maila. Naš muzičko edukativni centar ima odlične uslove za održavanje individualnih časova, priprema za koncertne nastupe na pianinu i drugim instrumentima.
Preporučujemo da posjetite rubriku Linkovi i upoznate se sa dešavanjima u jevrejskim zajednicama u regionu i širom svijeta.
Jevrejskoj opštini u Doboju neophodna su donatorska sredstva za sanaciju krova na objektu sinagoge koji je znatno oštećen zbog vrmenskih neprilika u toku 2014. godine. Dobrovoljni prilozi pojedinaca i organizacija mogu se uplatiti na račun Jevrejske opštine u Doboju sa naznakom “Sanacija krova sinagoge u Doboju”. Informacije o žiro računu se nalaze u rubrici Donirajte. Zahvaljujemo na podršci!

Jevrejska opština i kulturni centar u Doboju

Usmjereni smo ka očuvanju jevrejske vjere, tradicije i identiteta na prostorima BiH i ka očuvanju i unapređivanju mira, kulturne i ekonomske saradnje među svim narodima u BiH. Naša vizija je promovisati dobre međuljudske i međuvjerske odnose, toleranciju i kompromis među narodima u BiH, te iskorijeniti rasne, vjereske, etničke i svaki drugi vid diskriminacije..

old document