Istorijski muzej u Brčkom

October 6, 2015 6:34 pm Comments: 0

Inicijativa za otvaranje istorijskog muzeja u Brčkom


Jevrejsku opštinu u Doboju, dana 06.10.2015. godine posjetili su profesor gosp. Spasoje Radonjić i inžinjer gosp. Milorad Ćirković iz Centra za arheološka istraživanja “Neolit” iz Brčkog, sa ciljem dogovaranja saradnje i podrške u vezi inicijative osnivanja gradskog muzeja u Brčkom. Naime, Distrikt Brčko nema istorijskog muzeja tako da inicijativa koju je pokrenuo gosp. Milorad Ćirković zavređuje pažnju kako zvaničnih institucija Brčko Distrikta, tako i institucija na entitetskom i BiH nivou, ali i šire javnosti. Prisustvo Jevreja u Brčkom datira još od 1881 godine, tako da muzejska postavka koja bi ispunila prostorije muzeja ne bi bila potpuna bez istorijskih podataka koji govore o prisustvu Jevreja kojih danas više nema u Brčkom. Jevrejska opština u Doboju uzeti će u obimu svojih kapaciteta aktivno učešće u realizaciji ove ideje.

Avram Pinto u knjizi Jevreji Sarajeva i Bosne i Hercegovine o Jevrejima Brčkog napisao je slijedeće:

Jevreji su se u Brčko doselili iz Bijeljine i Sarajeva. Godine 1881. oni su imali svoju opštinu i hram. U 1941. godini bilo je 150 duša Sefarada i Aškenaza. Bili su zanatlije, trgovci i direktori banaka. Poznati su kao izvoznici šljiva, žita (Konfino), jaja i sireva.
U Brčkom su Jevreji ubijani vrlo svirepo. Svi su pobijeni 10. decembra 1941. godine. Po dva Jevreja su vezana žicom i odvođeni do mosta na Savi i tu poubijani maljevima i noževima i bačeni u Savu. Tako je završilo oko 150 Jevreja koji su bili starosjedioci u Brčkom. Druga partija Jevreja oko 200 ubijena je 16. 12. 1941. godine. (To su Jevreji koji su izbjegli iz Njemačke, Austrije i Čehoslovačke. Oni su bili prije propasti stare Jugoslavije konfinirani u Brčkom).
Tadašnji kotarski predstojnik Vječeslav Montani uoči pokolja Jevreja naredio je da se svi Jevreji skupe pred gimnazijom, „radi registracije”. Kada su se skupili, ustaše su ih vezane vodili prema Savi i tamo pobili. Jevreji Brčkoga nisu vođeni u logore, već su svoj tragićan kraj našli u mjestu gdje su se rodili. Njihova imovina je potpuno opIjačkana od strane ustaša i domaćih Nijemaca.
Inicijatori i naredbodavci za ove strašne zločine bili su Vjećeslav Montani i ustaški oficir Baljak Venturd.
PINTO, Avram, Jevreji Sarajeva i Bosne i Hercegovine, Veselin Masleša,Sarajevo, 1987, ISBN 86-21-00090-3

Video prilog o inicijativi Centra za arheološka istraživanja “Neolit” iz Brčkog možete pogledati ovdje:

Comments are closed.

 

Benevolencija

Sigurnosna pravila Jevrejske opštine Doboj • Posjetitelji svoj dolazak moraju najaviti i dogovoriti s kancelarijiom Jevrejske opštine Doboj putem telefona 065/894-307 ili 066/781-221 ili putem e-maila jodoboj1874@yahoo.com • Pri ulasku obavezno je predočiti identifikacijski dokument (putovnica/pasoš, lična karta ili vozačka dozvola EU izdana od 1.1.2014 godine) • Ulazak u objekat zabranjen je posjetiteljima s torbama i naprtnjačama • Prilikom blagdana zabranjeno je unositi u singagogu elektronske uređaje (kamere, fotoaparate, mobilne telefone, itd.) • Posjetitelji ne mogu napuštati sinagogu do završetka službe. • Nenajavljenim posjetiteljima bit će onemogućen ulazak u objekat. • Jevrejska opština Doboj zadržava diskreciono pravo zabraniti ulazak u objekat osobama koje se ne pridržavaju sigurnosne procedure prilikom ulaska ukazane od strane službenih osoba Jevrejske opštine Doboj • Za više informacija kontaktirajte kancelariju Jevrejske opštine Doboj: jodoboj1874@yahoo.com
Večeras 09.03.2017. godine u 19:00 časova u jevrejskom kulturnom centru biće otvroena izložba “Sarajevska Hagada”. Radujemo se Vašem odazivu!!
Ukoliko ste profesor muzike i pružate časove djeci i omladincima kontaktirajte nas putem maila. Naš muzičko edukativni centar ima odlične uslove za održavanje individualnih časova, priprema za koncertne nastupe na pianinu i drugim instrumentima.
Preporučujemo da posjetite rubriku Linkovi i upoznate se sa dešavanjima u jevrejskim zajednicama u regionu i širom svijeta.
Jevrejskoj opštini u Doboju neophodna su donatorska sredstva za sanaciju krova na objektu sinagoge koji je znatno oštećen zbog vrmenskih neprilika u toku 2014. godine. Dobrovoljni prilozi pojedinaca i organizacija mogu se uplatiti na račun Jevrejske opštine u Doboju sa naznakom “Sanacija krova sinagoge u Doboju”. Informacije o žiro računu se nalaze u rubrici Donirajte. Zahvaljujemo na podršci!

Jevrejska opština i kulturni centar u Doboju

Usmjereni smo ka očuvanju jevrejske vjere, tradicije i identiteta na prostorima BiH i ka očuvanju i unapređivanju mira, kulturne i ekonomske saradnje među svim narodima u BiH. Naša vizija je promovisati dobre međuljudske i međuvjerske odnose, toleranciju i kompromis među narodima u BiH, te iskorijeniti rasne, vjereske, etničke i svaki drugi vid diskriminacije..

old document