Hanuka i Bat Micva

December 12, 2015 3:47 pm Comments: 0


U dobojskoj sinagogi „Bet Šalom“, nakon mnogo godina, održana je ceremonija Bat Micva (vjersko punoljetstvo) Lane Vuković (12 godina) iz Teslića. Uz prisustvo mnogobrojnih gostiju iz Sarajeva, Teslića i Doboja, Lana je upalila svjećice šestog dana Hanuke 5776 godine, a potom je uslijedila i večernja molitva koju je predvodio Eli Tauber, savjetnik za kulturu Jevrejske zajednice u BiH. Nakon molitve nastavljeno je druženje uz muzički ugođaj, a Lana se potom i obratila gostima ovim riječima:

„Prije svega želim sve da vas pozdravim i zahvalim se svima Vama koji ste došli da mi uljepšate ovaj moj dan. Veliko, veliko hvala na podršci i povjerenju. Prvo bih se zahvalila mojoj dragoj baki i mojoj jedinoj majci koje su svih ovih 12 godina uložile ogroman trud i probudile ljubav u meni prema Jevrejskoj zajednici.
Također se zahvaljujem gospodinu Tauberu na podršci i izdvojenom vremenu, na njegovoj organizaciji i brizi da sve bude savršeno.
U Jevrejskoj zajednici sam osjetila toplinu, upoznala mnogo drugara, aktivna sam u druženjima. Posebno bih izdvojila Szarvaš (ljetni dječiji kamp u Mađarskoj), a nedavno sam bila i u Ježevici. Sa svih tih druženja nosim puno divnih uspomena,čvršća prijateljstva i svaki put nešto novo saznam iz Judaizma. Ne mogu a da ne spomenem Pirovac,Kladovo…
Od danas sam starija,ozbiljnija i predamnom je jedan novi život pun novih iskušenja.
Na kraju želim se zahvaliti i Jevrejskoj opštini Doboj i svim njenim članovima jer sa njima ova moja svečanost je kompletna“.
Utiske sa svečanosti možete pogledati u rubrici Galerija/foto galerija.

Comments are closed.

 

Benevolencija

Sigurnosna pravila Jevrejske opštine Doboj • Posjetitelji svoj dolazak moraju najaviti i dogovoriti s kancelarijiom Jevrejske opštine Doboj putem telefona 065/894-307 ili 066/781-221 ili putem e-maila jodoboj1874@yahoo.com • Pri ulasku obavezno je predočiti identifikacijski dokument (putovnica/pasoš, lična karta ili vozačka dozvola EU izdana od 1.1.2014 godine) • Ulazak u objekat zabranjen je posjetiteljima s torbama i naprtnjačama • Prilikom blagdana zabranjeno je unositi u singagogu elektronske uređaje (kamere, fotoaparate, mobilne telefone, itd.) • Posjetitelji ne mogu napuštati sinagogu do završetka službe. • Nenajavljenim posjetiteljima bit će onemogućen ulazak u objekat. • Jevrejska opština Doboj zadržava diskreciono pravo zabraniti ulazak u objekat osobama koje se ne pridržavaju sigurnosne procedure prilikom ulaska ukazane od strane službenih osoba Jevrejske opštine Doboj • Za više informacija kontaktirajte kancelariju Jevrejske opštine Doboj: jodoboj1874@yahoo.com
Večeras 09.03.2017. godine u 19:00 časova u jevrejskom kulturnom centru biće otvroena izložba “Sarajevska Hagada”. Radujemo se Vašem odazivu!!
Ukoliko ste profesor muzike i pružate časove djeci i omladincima kontaktirajte nas putem maila. Naš muzičko edukativni centar ima odlične uslove za održavanje individualnih časova, priprema za koncertne nastupe na pianinu i drugim instrumentima.
Preporučujemo da posjetite rubriku Linkovi i upoznate se sa dešavanjima u jevrejskim zajednicama u regionu i širom svijeta.
Jevrejskoj opštini u Doboju neophodna su donatorska sredstva za sanaciju krova na objektu sinagoge koji je znatno oštećen zbog vrmenskih neprilika u toku 2014. godine. Dobrovoljni prilozi pojedinaca i organizacija mogu se uplatiti na račun Jevrejske opštine u Doboju sa naznakom “Sanacija krova sinagoge u Doboju”. Informacije o žiro računu se nalaze u rubrici Donirajte. Zahvaljujemo na podršci!

Jevrejska opština i kulturni centar u Doboju

Usmjereni smo ka očuvanju jevrejske vjere, tradicije i identiteta na prostorima BiH i ka očuvanju i unapređivanju mira, kulturne i ekonomske saradnje među svim narodima u BiH. Naša vizija je promovisati dobre međuljudske i međuvjerske odnose, toleranciju i kompromis među narodima u BiH, te iskorijeniti rasne, vjereske, etničke i svaki drugi vid diskriminacije..

old document