Još se mora učiti o tolerantnosti

November 16, 2015 10:18 pm Comments: 0

DOBOJ: Društvo u BiH još mora da uči o tolerantnosti


Predsjedavajući Međureligijskog odbora u Doboju Dario Atijas istakao je da pokazatelji na terenu ukazuju da društvo u BiH još mora učiti da živi zajedno, poštuje drugačije, te različitosti preokrene u korist svih.

Pred početak panel diskusije “Principi tolerancija i uvažavanje različitosti kao faktor poboljšanja kvaliteta života u lokalnoj zajednici”, koja se danas održava u Doboju, Atijas je rekao novinarima da je prvenstveno uloga države, zajedno sa vjernicima i društvom, da pronađe institucionalni način da se stvori balans među ljudima.

Predstavnik Omladinske organizacije “Šesto čulo” Admira Mahmutović navodi da u Doboju treba mnogo da se radi na izgradnji tolerancije i da periodične kampanje nisu dovoljne.

Ona je ukazala na niz društvenih negativnosti koje su se u proteklom periodu desile u ovom gradu, koji je imao ugled dobrog primjera ostvarivanja suživota u BiH.

Predsjednik Udruženja za pomoć djeci sa posebnim potrebama Sanja Živković ocjenjuje da je tolerantnost danas potrebnija nego ikada.

Panel diskusija “Principi tolerancija i uvažavanje različitosti kao faktor poboljšanja kvaliteta života u lokalnoj zajednici” održava se u organizaciji Misije OEBS u BiH i Koalicije “Tolerantno i pozitivno” iz Doboja.

Riječ je o jednoj u nizu aktivnosti koje Koalicija organizuje s ciljem borbe protiv predrasuda i incidenta motivisanih mržnjom.

U okviru obilježavanja Mjeseca tolerancije i Međunarodnog dana tolerancije Koalicija je u Gradskom parku organizovala akciju “Zid tolerancije”, na kojem su građani mogli ostaviti svoje poruke.

Autor  SRNA

Preuzeto sa https://www.dobojski.info/drustvo-i-politika/item/10805-doboj-drustvo-u-bih-jos-mora-da-uci-o-tolerantnosti

Comments are closed.

 

Benevolencija

Sigurnosna pravila Jevrejske opštine Doboj • Posjetitelji svoj dolazak moraju najaviti i dogovoriti s kancelarijiom Jevrejske opštine Doboj putem telefona 065/894-307 ili 066/781-221 ili putem e-maila jodoboj1874@yahoo.com • Pri ulasku obavezno je predočiti identifikacijski dokument (putovnica/pasoš, lična karta ili vozačka dozvola EU izdana od 1.1.2014 godine) • Ulazak u objekat zabranjen je posjetiteljima s torbama i naprtnjačama • Prilikom blagdana zabranjeno je unositi u singagogu elektronske uređaje (kamere, fotoaparate, mobilne telefone, itd.) • Posjetitelji ne mogu napuštati sinagogu do završetka službe. • Nenajavljenim posjetiteljima bit će onemogućen ulazak u objekat. • Jevrejska opština Doboj zadržava diskreciono pravo zabraniti ulazak u objekat osobama koje se ne pridržavaju sigurnosne procedure prilikom ulaska ukazane od strane službenih osoba Jevrejske opštine Doboj • Za više informacija kontaktirajte kancelariju Jevrejske opštine Doboj: jodoboj1874@yahoo.com
Večeras 09.03.2017. godine u 19:00 časova u jevrejskom kulturnom centru biće otvroena izložba “Sarajevska Hagada”. Radujemo se Vašem odazivu!!
Ukoliko ste profesor muzike i pružate časove djeci i omladincima kontaktirajte nas putem maila. Naš muzičko edukativni centar ima odlične uslove za održavanje individualnih časova, priprema za koncertne nastupe na pianinu i drugim instrumentima.
Preporučujemo da posjetite rubriku Linkovi i upoznate se sa dešavanjima u jevrejskim zajednicama u regionu i širom svijeta.
Jevrejskoj opštini u Doboju neophodna su donatorska sredstva za sanaciju krova na objektu sinagoge koji je znatno oštećen zbog vrmenskih neprilika u toku 2014. godine. Dobrovoljni prilozi pojedinaca i organizacija mogu se uplatiti na račun Jevrejske opštine u Doboju sa naznakom “Sanacija krova sinagoge u Doboju”. Informacije o žiro računu se nalaze u rubrici Donirajte. Zahvaljujemo na podršci!

Jevrejska opština i kulturni centar u Doboju

Usmjereni smo ka očuvanju jevrejske vjere, tradicije i identiteta na prostorima BiH i ka očuvanju i unapređivanju mira, kulturne i ekonomske saradnje među svim narodima u BiH. Naša vizija je promovisati dobre međuljudske i međuvjerske odnose, toleranciju i kompromis među narodima u BiH, te iskorijeniti rasne, vjereske, etničke i svaki drugi vid diskriminacije..

old document