Film Jasne Ćirić

May 31, 2015 10:40 am Comments: 0


Održano predavanje i predstavljen film Jasne Ćirić


U Jevrejskom kulturnom centru u Doboju održano je predavanje i predstavljen film Jasne Ćirić, predsjednice Jevrejske opštine Niš tokom kojeg je ukazano na nekadašnje postojanje jevrejske zajednice na području zemalja bivše Jugoslavije i pokuša se otrgnuti od zaborava njihova istorija i kulturno nasljeđe.

Istraživački rad Jasne Ćirić pod nazivom “Tako ja radim” usmjeren je na manja mjesta u Srbiji, Republici Srpskoj, odnosno BiH, gdje poslije Drugog svjetskog rata “skoro da nema ili nema Jevreja”. Istraživanje podrazumeva rad u muzeju, arhivu, katastru, intervjue, pravljenje porodičnih stabala, dokumentovanja grobalja, sinagoga, pravljenje listi stradalih i svega što je ostalo od materijalnih dokaza da su tu nekada živeli Jevreji. Krajnji rezultat tog rada je restitucija jevrejskih objekata i postavljanje spomen tabli kao podsjetnik na Jevreje, nekadašnje komšije kojih više nema. Ćirićeva je tokom predavanja ukazala na vidljivu nezainteresovanost lokalnih vlasti u tim aktivnostima.

Prikazan je dokumentarni film “Priča o porodici Mandil” zasnovan na istinitom dogođaju o stradanju porodice Mandil iz Niša kroz ispovijest Đilde Mandil Kabiljo, koja je sa majkom uspjela da preživi strahote Drugog svjetskog rata. Film je rađen za Jevrejski kulturni institut sa sjedištem u Beču, a predavanje je praćeno autentičnim fotografijama sa rada na terenu.

Predavanju koje je sinoć održano u Jevrejskom kulturnom centru u Doboju, osim brojnih zvanica, prisustvovao je i direktor Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović.

Tagged in

Comments are closed.

 

Benevolencija

Sigurnosna pravila Jevrejske opštine Doboj • Posjetitelji svoj dolazak moraju najaviti i dogovoriti s kancelarijiom Jevrejske opštine Doboj putem telefona 065/894-307 ili 066/781-221 ili putem e-maila jodoboj1874@yahoo.com • Pri ulasku obavezno je predočiti identifikacijski dokument (putovnica/pasoš, lična karta ili vozačka dozvola EU izdana od 1.1.2014 godine) • Ulazak u objekat zabranjen je posjetiteljima s torbama i naprtnjačama • Prilikom blagdana zabranjeno je unositi u singagogu elektronske uređaje (kamere, fotoaparate, mobilne telefone, itd.) • Posjetitelji ne mogu napuštati sinagogu do završetka službe. • Nenajavljenim posjetiteljima bit će onemogućen ulazak u objekat. • Jevrejska opština Doboj zadržava diskreciono pravo zabraniti ulazak u objekat osobama koje se ne pridržavaju sigurnosne procedure prilikom ulaska ukazane od strane službenih osoba Jevrejske opštine Doboj • Za više informacija kontaktirajte kancelariju Jevrejske opštine Doboj: jodoboj1874@yahoo.com
Večeras 09.03.2017. godine u 19:00 časova u jevrejskom kulturnom centru biće otvroena izložba “Sarajevska Hagada”. Radujemo se Vašem odazivu!!
Ukoliko ste profesor muzike i pružate časove djeci i omladincima kontaktirajte nas putem maila. Naš muzičko edukativni centar ima odlične uslove za održavanje individualnih časova, priprema za koncertne nastupe na pianinu i drugim instrumentima.
Preporučujemo da posjetite rubriku Linkovi i upoznate se sa dešavanjima u jevrejskim zajednicama u regionu i širom svijeta.
Jevrejskoj opštini u Doboju neophodna su donatorska sredstva za sanaciju krova na objektu sinagoge koji je znatno oštećen zbog vrmenskih neprilika u toku 2014. godine. Dobrovoljni prilozi pojedinaca i organizacija mogu se uplatiti na račun Jevrejske opštine u Doboju sa naznakom “Sanacija krova sinagoge u Doboju”. Informacije o žiro računu se nalaze u rubrici Donirajte. Zahvaljujemo na podršci!

Jevrejska opština i kulturni centar u Doboju

Usmjereni smo ka očuvanju jevrejske vjere, tradicije i identiteta na prostorima BiH i ka očuvanju i unapređivanju mira, kulturne i ekonomske saradnje među svim narodima u BiH. Naša vizija je promovisati dobre međuljudske i međuvjerske odnose, toleranciju i kompromis među narodima u BiH, te iskorijeniti rasne, vjereske, etničke i svaki drugi vid diskriminacije..

old document