Riječ vjere

February 27, 2016 8:53 pm Comments: 0

Резултат слика за rijec vjere

Preporučujemo emisiju Riječ vjere na programu RTRS u nedjelju 28.02.2016 u 11:30.

Sadržaj emisije:

  • Manastir Glogovac ubraja se među one pravoslavne svetinje srpskog naroda o čijem nastanku jedino svjedoči usmeno predanje. Pretpostavlja se da je ovaj manastir, posvećen Svetom velikomučeniku Georgiju, osnovan u 14. vijeku u Јanjskoj dolini. Kompleks manastira Glogovac ispunjen je vjernicima iz različitih krajeva u vrijeme održavanja vjersko-kulturne manifestacije “Јanjski sabor”.
  • Nedavno je u organizaciji Odbora za mlade Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine i Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih “Ivan Pavao Drugi” održana Nacionalna konferencija o pastoralu mladih. Kroz koje su sve aktivnosti mladi prisutni u Rimokatoličkoj crkvi i pred kakvim se izazovima nalaze u današnjem društvu?
  • Organizovan vjerski život na području Medžlisa Islamske zajednice Doboj započinje izgradnjom najstarije islamske bogomolje, džamije Selimije 1520.godine. Dva vijeka kasnije otvorena je i džamija Trnjak u Donjoj mahali ili Donja džamija, koja je danas centar okupljanja muslimana grada Doboja.
  • Prvi Јevrejski kulturni centar sa sinagogom, obnovljen poslije Drugog svjetskog rata na prostoru bivše Јugoslavije, nalazi se u Doboju. Malobrojna zajednica vjernika nastoji da kroz druženja i njegovanje običaja očuva jevrejsku kulturu i duhovnost.

Urednica Religijskog programa Žana Vukosavljević

Vidi prvi dio ovdje: http://www.rtrs.tv/av/pusti.php?id=57436

Vidi drugi dio ovdje: http://www.rtrs.tv/av/pusti.php?id=57909

Comments are closed.

 
Sigurnosna pravila Jevrejske opštine Doboj • Posjetitelji svoj dolazak moraju najaviti i dogovoriti s kancelarijiom Jevrejske opštine Doboj putem telefona 065/894-307 ili 066/781-221 ili putem e-maila jodoboj1874@yahoo.com • Pri ulasku obavezno je predočiti identifikacijski dokument (putovnica/pasoš, lična karta ili vozačka dozvola EU izdana od 1.1.2014 godine) • Ulazak u objekat zabranjen je posjetiteljima s torbama i naprtnjačama • Prilikom blagdana zabranjeno je unositi u singagogu elektronske uređaje (kamere, fotoaparate, mobilne telefone, itd.) • Posjetitelji ne mogu napuštati sinagogu do završetka službe. • Nenajavljenim posjetiteljima bit će onemogućen ulazak u objekat. • Jevrejska opština Doboj zadržava diskreciono pravo zabraniti ulazak u objekat osobama koje se ne pridržavaju sigurnosne procedure prilikom ulaska ukazane od strane službenih osoba Jevrejske opštine Doboj • Za više informacija kontaktirajte kancelariju Jevrejske opštine Doboj: jodoboj1874@yahoo.com
Večeras 09.03.2017. godine u 19:00 časova u jevrejskom kulturnom centru biće otvroena izložba “Sarajevska Hagada”. Radujemo se Vašem odazivu!!
Ukoliko ste profesor muzike i pružate časove djeci i omladincima kontaktirajte nas putem maila. Naš muzičko edukativni centar ima odlične uslove za održavanje individualnih časova, priprema za koncertne nastupe na pianinu i drugim instrumentima.
Preporučujemo da posjetite rubriku Linkovi i upoznate se sa dešavanjima u jevrejskim zajednicama u regionu i širom svijeta.
Jevrejskoj opštini u Doboju neophodna su donatorska sredstva za sanaciju krova na objektu sinagoge koji je znatno oštećen zbog vrmenskih neprilika u toku 2014. godine. Dobrovoljni prilozi pojedinaca i organizacija mogu se uplatiti na račun Jevrejske opštine u Doboju sa naznakom “Sanacija krova sinagoge u Doboju”. Informacije o žiro računu se nalaze u rubrici Donirajte. Zahvaljujemo na podršci!

Jevrejska opština i kulturni centar u Doboju

Usmjereni smo ka očuvanju jevrejske vjere, tradicije i identiteta na prostorima BiH i ka očuvanju i unapređivanju mira, kulturne i ekonomske saradnje među svim narodima u BiH. Naša vizija je promovisati dobre međuljudske i međuvjerske odnose, toleranciju i kompromis među narodima u BiH, te iskorijeniti rasne, vjereske, etničke i svaki drugi vid diskriminacije..

old document