Šabat Nicavim-Vajeleh

September 15, 2017 4:51 pm Comments: 0

Atem nicavim hajom kulehem lifnej HAŠEM Elohehem rašehem šivtehem ziknehem vešotrehem kol iš Jisra’el.

Vi stojite danas, svi vi, pred VJEČNIM, B-gom vašim: vaši poglavari, vaša plemena, vaše starješine i vaši nadglednici, svi muškarci Izraela, vaša mala djeca, vaše žene i vaši došljaci koji su u tvome taboru – od onoga koji ti siječe drva do onoga koji ti nosi vodu – kako biste ušli u savez s VJEČNIM, B-gom tvojim, i s Njim u zakletvu, koje VJEČNI, B-g tvoj, sklapa s danas tobom da danas od tebe učini svoj narod i da ti on bude B-g, kako ti je rekao i kako se zakleo tvojim ocima: Avrahamu, Jichaku i Jaakovu.

I ne sklapam danas ovaj savez i ovu zakletvu samo s vama nego i sa svakim koji danas stoji ovdje s nama pred VJEČNIM, B-gom našim, i sa svakim koji danas nije ovdje s nama. Sami znate kako smo boravili u zemlji egipatskoj i kako smo prošli posred naroda kroz koje ste morali proći. Vidjeli ste njihove gadosti, njihove odvratne kumire od drveta i kamena, od srebra i zlata što ih imaju. Neka ne bude među vama čovjeka ni žene, roda ni plemena kojemu bi se srce danas odvratilo od VJEČNOG, B-ga našega, pa da ide iskazivati štovanje bogovima onih naroda. Neka ne bude među vama korijena koji rađa otrovom i pelinom. Neka se nitko, čuvši riječi ovog prokletstva, ne nada blagoslovu kazujući u svome srcu: ‘Bit će mi dobro ako poživim i po prohtjevima srca svoga. Nek’ povodanj utaži ţebi!’ Takvome neće VJEČNI nikad oprostiti, nego će se gnjev i srddžba VJEČNOG izliti na tog čovjeka, tako da će se sve prokletstvo zapisano u ovoj knjizi na nj oboriti te će VJEČNI izbrisati ime njegovo pod nebom. VJEČNI će ga odstraniti, na njegovu propast, od svih plemena izraelskih, prema svim prokletstvima ovog Saveza, zapisanima u knjizi ovoga Zakona.

Kasniji naraštaj reći će, sinovi vaši poslije vas, i stranac koji dođu iz daleke zemlje, kad vide zla ove zemlje i bolesti što će ih VJEČNI pustiti na nju: ‘Sva je zemlja njegova samo sumpor i sol; niti se što sije niti što klija; nikakva travka na njoj ne raste; jednaka je srušenoj Sodomi i Gomori, Admi i Sebojimu, što ih VJEČNI sruši u svojoj ljutini i gnjevu.’ I svi će narodi pitati: ‘Zašto učini VJEČNI ovako ovoj zemlji? Kakva je morala biti žestina toga silnoga gnjeva?’

Onda će im se reći: ‘Jer su ostavili savez što ga je VJEČNI, B-g otaca njihovih, bio sklopio s njima kad ih je izveo iz zemlje egipatske; i jer su otišli da iskazuju štovanje drugim bogovima i njima se klanjali, bogovima kojih nisu poznavali i kojih im on nije odredio. Zato se gnjev VJEČNOG izlio na ovu zemlju i palo na nju sve prokletstvo zapisano u ovoj knjizi. VJEČNI ih je iščupao iz njihove zemlje u ljutini, srdžbi i velikom gnjevu te ih bacio u drugu zemlju. Tako je i danas.’ Što je sakriveno, pripada VJEČNOM, B-gu našemu, a otkriveno pripada nama i sinovima našim zauvijek da vršimo sve riječi ovoga Zakona.

Više o ovosedmičnoj paraša naći ćete u sekciji Divrej Tora na našem web sajtu. Šabat Šalom!

Podsjećamo sve zainteresovane na rubriku Donirajte na našem web sajtu. Pozivamo sve ljude dobre volje, pojedince i predstavnike pravnih lica koja mogu donirati finansijska sredstva da uplate dobrovoljne priloge i pomognu rad i aktivnosti Jevrejske opštine u Doboju. Sva sredstva namjenjena su za održavanje sinagoge i pomoć za organizaciju vjerskih obreda u zajednici kao i održavanje web stranice. Instrukcije za plaćanje navedene su u rubrici Donirajte ili nas kontaktirajte putem maila na jodoboj1874@yahoo.com.

Comments are closed.

 

Benevolencija

Sigurnosna pravila Jevrejske opštine Doboj • Posjetitelji svoj dolazak moraju najaviti i dogovoriti s kancelarijiom Jevrejske opštine Doboj putem telefona 065/894-307 ili 066/781-221 ili putem e-maila jodoboj1874@yahoo.com • Pri ulasku obavezno je predočiti identifikacijski dokument (putovnica/pasoš, lična karta ili vozačka dozvola EU izdana od 1.1.2014 godine) • Ulazak u objekat zabranjen je posjetiteljima s torbama i naprtnjačama • Prilikom blagdana zabranjeno je unositi u singagogu elektronske uređaje (kamere, fotoaparate, mobilne telefone, itd.) • Posjetitelji ne mogu napuštati sinagogu do završetka službe. • Nenajavljenim posjetiteljima bit će onemogućen ulazak u objekat. • Jevrejska opština Doboj zadržava diskreciono pravo zabraniti ulazak u objekat osobama koje se ne pridržavaju sigurnosne procedure prilikom ulaska ukazane od strane službenih osoba Jevrejske opštine Doboj • Za više informacija kontaktirajte kancelariju Jevrejske opštine Doboj: jodoboj1874@yahoo.com
Večeras 09.03.2017. godine u 19:00 časova u jevrejskom kulturnom centru biće otvroena izložba “Sarajevska Hagada”. Radujemo se Vašem odazivu!!
Ukoliko ste profesor muzike i pružate časove djeci i omladincima kontaktirajte nas putem maila. Naš muzičko edukativni centar ima odlične uslove za održavanje individualnih časova, priprema za koncertne nastupe na pianinu i drugim instrumentima.
Preporučujemo da posjetite rubriku Linkovi i upoznate se sa dešavanjima u jevrejskim zajednicama u regionu i širom svijeta.
Jevrejskoj opštini u Doboju neophodna su donatorska sredstva za sanaciju krova na objektu sinagoge koji je znatno oštećen zbog vrmenskih neprilika u toku 2014. godine. Dobrovoljni prilozi pojedinaca i organizacija mogu se uplatiti na račun Jevrejske opštine u Doboju sa naznakom “Sanacija krova sinagoge u Doboju”. Informacije o žiro računu se nalaze u rubrici Donirajte. Zahvaljujemo na podršci!

Jevrejska opština i kulturni centar u Doboju

Usmjereni smo ka očuvanju jevrejske vjere, tradicije i identiteta na prostorima BiH i ka očuvanju i unapređivanju mira, kulturne i ekonomske saradnje među svim narodima u BiH. Naša vizija je promovisati dobre međuljudske i međuvjerske odnose, toleranciju i kompromis među narodima u BiH, te iskorijeniti rasne, vjereske, etničke i svaki drugi vid diskriminacije..

old document