Održana promocija knjiga jevrejskih autora u BiH

June 15, 2016 2:11 pm Comments: 0

IMG_20160614_183010

Jevrejska opština Doboj organizovala je 14.06.2016. promociju dve knjige:

– Sonja Elazar – “Iz albuma bosanskih Sefarda”
– Eli Tauber- “Holokaust u Bosni i Hercegovini”

“Cilj organizovanja zajedničke promocije dvije knjige jeste da se javnost upozna sa dva kontrasta u pogledu jevrejskog života i delovanja u Bosni i Hercegovini.

Naime, gospođa Sonja Elazar u svojoj knjizi ” Iz albuma bosanskih Sefarda” prenosi nam porodične slike, dogodovštine i šale iz “zlatnog doba” jevrejskog naroda u BiH, koje odlikuje relativno veliki broj jevrejskog stanovništva, aktivan rad jevrejskih društava i sveopšte djelovanje u različitim sferama- umjetničkim, kulturnim, znanstenim- u periodu između dva svjetska rata.

Sa druge strane, knjiga gospodina Eli Taubera “Holokaust u Bosni i Hercegovini” pruža nam sliku sistematskog uništavanja oko 80% jevrejskog stanovništva u BiH, zatim antisemitsku propagandu i štampu, koja se pojavljuje početkom Drugog svjetskog rata. Pored toga, u knjizi se opisuju i načini na koje su se pojedini Jevreji spasili- pristupanjem u partizanski pokret, bijegom ka “tolerantnijoj” teritoriji okupiranom od strane Italijana ili pak spašavanjem od strane “Pravednika među narodima”.

Comments are closed.

 
Sigurnosna pravila Jevrejske opštine Doboj • Posjetitelji svoj dolazak moraju najaviti i dogovoriti s kancelarijiom Jevrejske opštine Doboj putem telefona 065/894-307 ili 066/781-221 ili putem e-maila jodoboj1874@yahoo.com • Pri ulasku obavezno je predočiti identifikacijski dokument (putovnica/pasoš, lična karta ili vozačka dozvola EU izdana od 1.1.2014 godine) • Ulazak u objekat zabranjen je posjetiteljima s torbama i naprtnjačama • Prilikom blagdana zabranjeno je unositi u singagogu elektronske uređaje (kamere, fotoaparate, mobilne telefone, itd.) • Posjetitelji ne mogu napuštati sinagogu do završetka službe. • Nenajavljenim posjetiteljima bit će onemogućen ulazak u objekat. • Jevrejska opština Doboj zadržava diskreciono pravo zabraniti ulazak u objekat osobama koje se ne pridržavaju sigurnosne procedure prilikom ulaska ukazane od strane službenih osoba Jevrejske opštine Doboj • Za više informacija kontaktirajte kancelariju Jevrejske opštine Doboj: jodoboj1874@yahoo.com
Večeras 09.03.2017. godine u 19:00 časova u jevrejskom kulturnom centru biće otvroena izložba “Sarajevska Hagada”. Radujemo se Vašem odazivu!!
Ukoliko ste profesor muzike i pružate časove djeci i omladincima kontaktirajte nas putem maila. Naš muzičko edukativni centar ima odlične uslove za održavanje individualnih časova, priprema za koncertne nastupe na pianinu i drugim instrumentima.
Preporučujemo da posjetite rubriku Linkovi i upoznate se sa dešavanjima u jevrejskim zajednicama u regionu i širom svijeta.
Jevrejskoj opštini u Doboju neophodna su donatorska sredstva za sanaciju krova na objektu sinagoge koji je znatno oštećen zbog vrmenskih neprilika u toku 2014. godine. Dobrovoljni prilozi pojedinaca i organizacija mogu se uplatiti na račun Jevrejske opštine u Doboju sa naznakom “Sanacija krova sinagoge u Doboju”. Informacije o žiro računu se nalaze u rubrici Donirajte. Zahvaljujemo na podršci!

Jevrejska opština i kulturni centar u Doboju

Usmjereni smo ka očuvanju jevrejske vjere, tradicije i identiteta na prostorima BiH i ka očuvanju i unapređivanju mira, kulturne i ekonomske saradnje među svim narodima u BiH. Naša vizija je promovisati dobre međuljudske i međuvjerske odnose, toleranciju i kompromis među narodima u BiH, te iskorijeniti rasne, vjereske, etničke i svaki drugi vid diskriminacije..

old document