Djeca predstavom uče vršnjake o judaizmu

April 28, 2016 12:04 pm Comments: 0

Srednjobosanski kanton jedini je u Bosni i Hercegovini koji je u nastavni plan i program uvrstio izučavanje judaizma. Za sada, nastavu pohađa tek troje djece iz Kreševa. Kako bi ono o čemu uče približili i drugim učenicima, u školi su organizirali priredbu.

Prije dvije godine, obitelj Martinčević živjela je u Norveškoj, no onda su se odlučili vratiti. Procjena je bila da u svojoj domovini lakše mogu njegovati svoju religiju, kulturu i običaje.

“Kad smo došli ovdje, bilo je vrlo bitno da možemo održati taj identitet. Ono što je prekrasno je da je ovo prvi slučaj u 100 godina da je u našem školstvu, državnom, uveden judaizam kao vjeronauk, zvanično u školi jednoj”, kaže Yehuda Kolonomos Martinčević.

Poseban dan za djecu

Dolazak vjeroučitelja na posljednju probu pred priredbu, posebno raduje. Prvi i jedini polaznici židovskog vjeronauka žele mu dobrodošlicu.

I za njih je to poseban dan, jer ono što nauče od vjeroučitelja, mogu prezentirati drugim učenicima.

Za većinu će to, kaže Rebeka, biti prvi susret sa židovskim običajima. No, neki su ih već upoznali.

“Nismo samo nas troje što idemo. Nekada me i moji prijatelji iz razreda zamole da i oni idu, da vide šta se tu dešava. Mene najviše u tom vjeronauku raduje što možemo još više naučiti ono što nismo znali o nekim stvarima. Ja sam sad srećna što i ja imam vjeronauku”, priča Rebeka Iva Martinčević, učenica petog razreda.

No, ljubav prema Pesahu ili danu beskvasnog kruha, stekli su u krugu obitelji.

“Najviše volim kada ne jedemo kruh, nego maces osam dana”, priznaje Ythzak Petar Kolonomos Martinčević, učenik trećeg razreda.

Model i za Kanton Sarajevo

Eli Tauber nije rabin, već savjetnik za kulturu i vjeru u Židovskoj zajednici. Ipak, najmlađima može prenijeti osnove judaizma.

Svojim je zalaganjem pridonio da Vlada Srednjobosanskog kantona prihvati inicijativu, te u nastavni plan i program uvede izučavanje judaizma.

“Nadam se da ćemo uskoro naći neki modus da to možemo i u Kantonu Sarajevo da uradimo. Tamo imamo jedan drugi problem. Imamo zainteresirane djece, ali su svi u različitim školama, a to mora biti u školi, mora biti na jednom mjestu i vidjet ćemo kako riješiti taj problem”, kaže Tauber.

No, na prvoj školskoj priredbi iz domena religije nije smjelo biti problema. Pokazali su, kažu, svoje običaje i svoju vjeru. Najljepše trenutke podijelili su s drugom djecom, te jednim performansom dočarali su šta za njih znači sloboda.

Izvor: Al Jazeera

 

Comments are closed.

 
Sigurnosna pravila Jevrejske opštine Doboj • Posjetitelji svoj dolazak moraju najaviti i dogovoriti s kancelarijiom Jevrejske opštine Doboj putem telefona 065/894-307 ili 066/781-221 ili putem e-maila jodoboj1874@yahoo.com • Pri ulasku obavezno je predočiti identifikacijski dokument (putovnica/pasoš, lična karta ili vozačka dozvola EU izdana od 1.1.2014 godine) • Ulazak u objekat zabranjen je posjetiteljima s torbama i naprtnjačama • Prilikom blagdana zabranjeno je unositi u singagogu elektronske uređaje (kamere, fotoaparate, mobilne telefone, itd.) • Posjetitelji ne mogu napuštati sinagogu do završetka službe. • Nenajavljenim posjetiteljima bit će onemogućen ulazak u objekat. • Jevrejska opština Doboj zadržava diskreciono pravo zabraniti ulazak u objekat osobama koje se ne pridržavaju sigurnosne procedure prilikom ulaska ukazane od strane službenih osoba Jevrejske opštine Doboj • Za više informacija kontaktirajte kancelariju Jevrejske opštine Doboj: jodoboj1874@yahoo.com
Večeras 09.03.2017. godine u 19:00 časova u jevrejskom kulturnom centru biće otvroena izložba “Sarajevska Hagada”. Radujemo se Vašem odazivu!!
Ukoliko ste profesor muzike i pružate časove djeci i omladincima kontaktirajte nas putem maila. Naš muzičko edukativni centar ima odlične uslove za održavanje individualnih časova, priprema za koncertne nastupe na pianinu i drugim instrumentima.
Preporučujemo da posjetite rubriku Linkovi i upoznate se sa dešavanjima u jevrejskim zajednicama u regionu i širom svijeta.
Jevrejskoj opštini u Doboju neophodna su donatorska sredstva za sanaciju krova na objektu sinagoge koji je znatno oštećen zbog vrmenskih neprilika u toku 2014. godine. Dobrovoljni prilozi pojedinaca i organizacija mogu se uplatiti na račun Jevrejske opštine u Doboju sa naznakom “Sanacija krova sinagoge u Doboju”. Informacije o žiro računu se nalaze u rubrici Donirajte. Zahvaljujemo na podršci!

Jevrejska opština i kulturni centar u Doboju

Usmjereni smo ka očuvanju jevrejske vjere, tradicije i identiteta na prostorima BiH i ka očuvanju i unapređivanju mira, kulturne i ekonomske saradnje među svim narodima u BiH. Naša vizija je promovisati dobre međuljudske i međuvjerske odnose, toleranciju i kompromis među narodima u BiH, te iskorijeniti rasne, vjereske, etničke i svaki drugi vid diskriminacije..

old document