Paraša Mecora

April 15, 2016 5:42 pm Comments: 0

Metzora

Nadalje reče VJEČNI Mošeu ovo: “Za gubavca na dan, kad se proglašuje stim, valja ovaj zakon: ima se dovesti pred sveštenika, I to mora sveštenik izaći van pred tabor. Nađe li tada sveštenik kod pregledbe, da je gubom udareno mjesto iscijeljeno, onda neka naredi sveštenik, da se za onoga, koji se ima proglasiti čistim, donesu dvije žive čiste ptice, nešto cedrovine, grimiznog prediva i hisopa. Onda neka sveštenik uputi, da se jedna ptica zakolje nad posudom zemljanom s vodom svježom. Neka tada uzme drugu živu pticu i cedrovinu, grimizno predivo i hisop i sve to neka umoči, i živu pticu, u krv ptice, što je bila zaklana nad vodom svježom. Onda neka poškropi onoga, koji se ima da proglasi čistim, sedam puta i tako neka ga očisti.

Živu pticu neka pusti da poleti u slobodno polje. Nato mora onaj, koji ga daje čistiti, oprati haljine svoje, ošišati svu kosu svoju i okupati se; tako postane čist. Tada smije ići u tabor, ali mora još sedam dana ostati izvan svojega Šatora. U sedmi dan ima još jedanput ošišati svu kosu svoju, glavu, bradu i obrve; svu kosu svoju ima ošišati, haljine svoje oprati i okupati se; tako postane čist. Onda u osmi dan neka uzme dva muška janjeta bez pogreške i jednogodišnje žensko janje bez pogreške i kao prinos tri desetine efe bijeloga brašna, zamiješena s uljem, i jedan log ulja. A sveštenik, koji izvršuje čišćenje, ima onoga, koji se daje čistiti, i one darove postavit pred VJEČNOG na ulaz u Šator sastanka. Tada neka uzme sveštenik jedno janje, neka ga prinese kao žrtvu za prijestup s logom ulja, i neka oboje žrtvuje podizanjem i mahanjem pred VJEČNIM.

Za više informacije o ovosedmičnoj paraša obratite nam se putem maila.

Comments are closed.

 
Sigurnosna pravila Jevrejske opštine Doboj • Posjetitelji svoj dolazak moraju najaviti i dogovoriti s kancelarijiom Jevrejske opštine Doboj putem telefona 065/894-307 ili 066/781-221 ili putem e-maila jodoboj1874@yahoo.com • Pri ulasku obavezno je predočiti identifikacijski dokument (putovnica/pasoš, lična karta ili vozačka dozvola EU izdana od 1.1.2014 godine) • Ulazak u objekat zabranjen je posjetiteljima s torbama i naprtnjačama • Prilikom blagdana zabranjeno je unositi u singagogu elektronske uređaje (kamere, fotoaparate, mobilne telefone, itd.) • Posjetitelji ne mogu napuštati sinagogu do završetka službe. • Nenajavljenim posjetiteljima bit će onemogućen ulazak u objekat. • Jevrejska opština Doboj zadržava diskreciono pravo zabraniti ulazak u objekat osobama koje se ne pridržavaju sigurnosne procedure prilikom ulaska ukazane od strane službenih osoba Jevrejske opštine Doboj • Za više informacija kontaktirajte kancelariju Jevrejske opštine Doboj: jodoboj1874@yahoo.com
Večeras 09.03.2017. godine u 19:00 časova u jevrejskom kulturnom centru biće otvroena izložba “Sarajevska Hagada”. Radujemo se Vašem odazivu!!
Ukoliko ste profesor muzike i pružate časove djeci i omladincima kontaktirajte nas putem maila. Naš muzičko edukativni centar ima odlične uslove za održavanje individualnih časova, priprema za koncertne nastupe na pianinu i drugim instrumentima.
Preporučujemo da posjetite rubriku Linkovi i upoznate se sa dešavanjima u jevrejskim zajednicama u regionu i širom svijeta.
Jevrejskoj opštini u Doboju neophodna su donatorska sredstva za sanaciju krova na objektu sinagoge koji je znatno oštećen zbog vrmenskih neprilika u toku 2014. godine. Dobrovoljni prilozi pojedinaca i organizacija mogu se uplatiti na račun Jevrejske opštine u Doboju sa naznakom “Sanacija krova sinagoge u Doboju”. Informacije o žiro računu se nalaze u rubrici Donirajte. Zahvaljujemo na podršci!

Jevrejska opština i kulturni centar u Doboju

Usmjereni smo ka očuvanju jevrejske vjere, tradicije i identiteta na prostorima BiH i ka očuvanju i unapređivanju mira, kulturne i ekonomske saradnje među svim narodima u BiH. Naša vizija je promovisati dobre međuljudske i međuvjerske odnose, toleranciju i kompromis među narodima u BiH, te iskorijeniti rasne, vjereske, etničke i svaki drugi vid diskriminacije..

old document