IZLOŽBA O STRADANJU JEVREJA U ZEMUNU 1942. GODINE

April 14, 2016 9:25 am Comments: 0

 

ДОБОЈ, 14. АПРИЛА /СРНА/ - У Јеврејском културном центру Добој представљена је изложба "Нестали у Холокаусту- Земун", која говори о страдању Јевреја у Земуну у Другом свјетском рату.

U Jevrejskom kulturnom centru Doboj predstavljena je izložba “Nestali u Holokaustu- Zemun”, koja govori o stradanju Jevreja u Zemunu u Drugom svjetskom ratu.

Sekretar Jevrejske opštine u Doboju Dario Atijas kaže da je riječ o gostujućoj postavci izloženoj u vrijeme kada se ponovo pojavljuju snage u okruženju i Evropi koje nastoje relativizovati logor smrti Jasenovac i stradanje Jevreja. 

Prema njegovim riječima, izložba je prvenstveno namijenjena mladim ljudima da nauče istinite životne priče koje se tragično završavaju u Drugom svjetskom ratu. 

Atijas je naveo da je izložba uvod u zvaničnu ceremoniju u Donjoj Gradini gdje su stradali Srbi, Jevreji i Romi. 

Predsjednik Jevrejske opštine Zemun Nenad Fogel rekao je da su predstavljena 24 izložbena panoa na kojima je prikazan život od prvih naseljavanja 1739. do 1942. kada su zemunski Jevreji odvedeni u logor Jasenovac, a žene i djeca u Staru Gradišku. 

Fogel je ukazao da postavka na pravi način odslikava zločine počinjene u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj /NDH/ tokom Drugog svjetskog rata. 

On je naveo da je izložba nastavak knjige njegovog oca Danila Fogela o istorijatu jevrejske zajednice sa fotografijama uoči stradanja Jevreja iz Zemuna. 

Sinoćnoj izložbi u Doboju prisutvovao je i episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom.

Autor: SRNA

Comments are closed.

 
Sigurnosna pravila Jevrejske opštine Doboj • Posjetitelji svoj dolazak moraju najaviti i dogovoriti s kancelarijiom Jevrejske opštine Doboj putem telefona 065/894-307 ili 066/781-221 ili putem e-maila jodoboj1874@yahoo.com • Pri ulasku obavezno je predočiti identifikacijski dokument (putovnica/pasoš, lična karta ili vozačka dozvola EU izdana od 1.1.2014 godine) • Ulazak u objekat zabranjen je posjetiteljima s torbama i naprtnjačama • Prilikom blagdana zabranjeno je unositi u singagogu elektronske uređaje (kamere, fotoaparate, mobilne telefone, itd.) • Posjetitelji ne mogu napuštati sinagogu do završetka službe. • Nenajavljenim posjetiteljima bit će onemogućen ulazak u objekat. • Jevrejska opština Doboj zadržava diskreciono pravo zabraniti ulazak u objekat osobama koje se ne pridržavaju sigurnosne procedure prilikom ulaska ukazane od strane službenih osoba Jevrejske opštine Doboj • Za više informacija kontaktirajte kancelariju Jevrejske opštine Doboj: jodoboj1874@yahoo.com
Večeras 09.03.2017. godine u 19:00 časova u jevrejskom kulturnom centru biće otvroena izložba “Sarajevska Hagada”. Radujemo se Vašem odazivu!!
Ukoliko ste profesor muzike i pružate časove djeci i omladincima kontaktirajte nas putem maila. Naš muzičko edukativni centar ima odlične uslove za održavanje individualnih časova, priprema za koncertne nastupe na pianinu i drugim instrumentima.
Preporučujemo da posjetite rubriku Linkovi i upoznate se sa dešavanjima u jevrejskim zajednicama u regionu i širom svijeta.
Jevrejskoj opštini u Doboju neophodna su donatorska sredstva za sanaciju krova na objektu sinagoge koji je znatno oštećen zbog vrmenskih neprilika u toku 2014. godine. Dobrovoljni prilozi pojedinaca i organizacija mogu se uplatiti na račun Jevrejske opštine u Doboju sa naznakom “Sanacija krova sinagoge u Doboju”. Informacije o žiro računu se nalaze u rubrici Donirajte. Zahvaljujemo na podršci!

Jevrejska opština i kulturni centar u Doboju

Usmjereni smo ka očuvanju jevrejske vjere, tradicije i identiteta na prostorima BiH i ka očuvanju i unapređivanju mira, kulturne i ekonomske saradnje među svim narodima u BiH. Naša vizija je promovisati dobre međuljudske i međuvjerske odnose, toleranciju i kompromis među narodima u BiH, te iskorijeniti rasne, vjereske, etničke i svaki drugi vid diskriminacije..

old document