Posebna plenarna sjednica Svjetskog jevrejskog kongresa – Buenos Aires, 15-17 mart 2016

March 20, 2016 8:26 pm Comments: 0

zum_hd_LGK_9059

Generalni sekretar Jevrejske zajednice Doboj, Dario Atijas, učestvovao je na Posebnoj plenarnoj sjednici Svjetskog jevrejskog kongresa održanoj od 15-17 marta 2016 u Buenos Airesu u Argentini, kao delegat Saveza jevrejskih zajednica Bosne i Hercegovine.

Na Posebnoj Plenarnoj skupštini Svjetskog jevrejskog kongresa (WJC) u Buenos Airesu, učestvovalo je više od 400 delegata i posmatrača iz 67 jevrejskih zajednica. U srijedu je jednoglasnom odlukom dopušteno predsjedniku WJC Ronald S. Lauderu da se kandiduje za treći uzastopni mandat za WJC predsjednika, kako je propisano statutom WJC.

U govoru na skupštini, Lauder je istaknuo današnje izazove sa kojima se suočava jevrejski narod i država Izrael. Ovo je bio prvi put da je WJC održao sastanak skupštine, kao svog najvišeg tijela odlučivanja, u Latinskoj Americi.

Lauder je izjavio da se sa antisemitizmom i anti-semitima svijet mora suočiti gdje god i kad god se očituju. “Jevreji su tu i neće nestati. Mi smo malobrojni – ima nas samo 15 miliona diljem svijeta – ali smo briljantni i inovativni ljudi. To je posao Svjetskog jevrejskog kongresa da upregne tu briljantnost.”

Lauder je također istakao da će se WJC boriti protiv anti – Izrael BDS pokreta i optužio UN da ne uspjevaju živjeti u skladu sa svojima idealima i poveljama nakon što su postali “septička jama antisemitizma”. Na sjednici skupštine WJC usvojene su i rezolucije koje osuđuju aktivnosti BDS – anti-Izrael bojkot pokreta kao „manifestaciju antisemitizma“.

On je poručio delegatima: “Mi ćemo odgovoriti na laži na internetu i u medijima sa istinom. Zapamtite jednu važnu činjenicu: Mi nismo Jevreji iz 1930. Imamo uticaj; imamo veliku moć, imamo ogromna sredstva, a imamo i kreativnost kojoj zavidi cijeli svijet. Namjeravam koristiti sve što je u našem arsenalu, i neću šutjeti. “Nećemo šutjeti. Svijet će čuti naš glas “, Lauder je završio svoj govor, nakon čega je dobio ovacije delegata sa velikim oduševljenjem.

Svjetski jevrejski kongres (WJC) u četvrtak je zaključio svoj sastanak u argentinskom glavnom gradu Buenos Airesu s nizom ceremonija.

U sjedištu AMIA i DAIA, krovnim jevrejskim organizacijama Argentine, delegati su čuli ispovjesti preživjelih koji su prepričavali strahote razornog 18. jula 1994. godine o bombaškom napadu na ovo sjedište, u kojem je od auto-bombe poginulo 85 osoba, a ranjeno više stotina. Preživjeli i članovi porodica terorističkih napada u drugim zemljama (Francuska i Danska) dali su lična svjedočanstva putem video linka.

Kasnije, delegati na plenarnom zasjedanju WJC učestvovali su na zvaničnoj ceremoniji na mjestu gdje je 17. marta 1992. godine, eksplodirala bomba ispred nekadašnje zgrade izraelske ambasade u Buenos Airesu kada je poginulo 29 ljudi. Niko do danas nije osuđen zbog ovog napada, iako je Vrhovni sud Argentine utvrdio da su se Iran i Hezbollah urotili za obavljanje ovog kriminalnog djela.

IMG_20160317_161907

WJC Predsjednik Ronald S. Lauder i g.s. Jevrejske zajednice Doboj Dario Atijas

IMG_20160317_182604

Pomen ispred nekadašnje zgrade ambasade Izraela u Buenos Airesu, Argentina.

Obraćanje WJC predsjednika Ronalda S. Laudera na Posebnoj sjednici Svjetskog jevrejskog kongresa održanoj u Buenos Airesu uz prisustvo predsjednika Argentine Mauricija Makrija možete pogledati ovdje: http://www.worldjewishcongress.org/en/videos/wjc-special-plenary-assembly-in-buenos-aires-address-by-wjc-president-ronald-s-lauder-3-3-2016

Comments are closed.

 
Sigurnosna pravila Jevrejske opštine Doboj • Posjetitelji svoj dolazak moraju najaviti i dogovoriti s kancelarijiom Jevrejske opštine Doboj putem telefona 065/894-307 ili 066/781-221 ili putem e-maila jodoboj1874@yahoo.com • Pri ulasku obavezno je predočiti identifikacijski dokument (putovnica/pasoš, lična karta ili vozačka dozvola EU izdana od 1.1.2014 godine) • Ulazak u objekat zabranjen je posjetiteljima s torbama i naprtnjačama • Prilikom blagdana zabranjeno je unositi u singagogu elektronske uređaje (kamere, fotoaparate, mobilne telefone, itd.) • Posjetitelji ne mogu napuštati sinagogu do završetka službe. • Nenajavljenim posjetiteljima bit će onemogućen ulazak u objekat. • Jevrejska opština Doboj zadržava diskreciono pravo zabraniti ulazak u objekat osobama koje se ne pridržavaju sigurnosne procedure prilikom ulaska ukazane od strane službenih osoba Jevrejske opštine Doboj • Za više informacija kontaktirajte kancelariju Jevrejske opštine Doboj: jodoboj1874@yahoo.com
Večeras 09.03.2017. godine u 19:00 časova u jevrejskom kulturnom centru biće otvroena izložba “Sarajevska Hagada”. Radujemo se Vašem odazivu!!
Ukoliko ste profesor muzike i pružate časove djeci i omladincima kontaktirajte nas putem maila. Naš muzičko edukativni centar ima odlične uslove za održavanje individualnih časova, priprema za koncertne nastupe na pianinu i drugim instrumentima.
Preporučujemo da posjetite rubriku Linkovi i upoznate se sa dešavanjima u jevrejskim zajednicama u regionu i širom svijeta.
Jevrejskoj opštini u Doboju neophodna su donatorska sredstva za sanaciju krova na objektu sinagoge koji je znatno oštećen zbog vrmenskih neprilika u toku 2014. godine. Dobrovoljni prilozi pojedinaca i organizacija mogu se uplatiti na račun Jevrejske opštine u Doboju sa naznakom “Sanacija krova sinagoge u Doboju”. Informacije o žiro računu se nalaze u rubrici Donirajte. Zahvaljujemo na podršci!

Jevrejska opština i kulturni centar u Doboju

Usmjereni smo ka očuvanju jevrejske vjere, tradicije i identiteta na prostorima BiH i ka očuvanju i unapređivanju mira, kulturne i ekonomske saradnje među svim narodima u BiH. Naša vizija je promovisati dobre međuljudske i međuvjerske odnose, toleranciju i kompromis među narodima u BiH, te iskorijeniti rasne, vjereske, etničke i svaki drugi vid diskriminacije..

old document