Promocija knjige episkopa Jovana Ćulibrka

March 11, 2016 11:41 am Comments: 0

3-150x150

BROD, 10. MARTA  – Večeras je u amfiteatru Srednjoškolskog centra „Nikola Tesla“ održana promocija knjige episkopa pakračko-slavonskog Jovana Ćulibrka, pod nazivom „Istoriografija Holokausta u Jugoslaviji“.

Promocija je započela sa predavanjem profesora književnost gospodina Teodora Trifunovića, koji je u dvadesetminutnom obraćanju predstavio kratak osvrt na zločine koji su se odvijali u toku Drugog svjetskog rata kako na području opštine Brod, tako i na području cijele bivše Jugoslavije.

„Sudbina knjige koja je pred nama, danas je pred nama dočekala svoje treće izdanje tj provodi se na tri jezika, a to govori da postoji žeđ kako u našem narodu, tako i na svjetskoj književnoj sceni koja se bavi stradanjem u Kraljevini Jugoslaviji“, izjavio je episkop Jovan.

On je istakao da godinama bilo zabranjivano i nije dozvoljeno i omogućavano istraživanje stradanja srpskog naroda u 2. Svjetskom ratu.

Preko 200 gostiju koji su prisustvovali promociji, imalo je priliku da posluša recitale, kao i guslara koji je ovom prilikom došao iz Foče.

Opština Brod je u saradnji sa eparhijom, srpskom-pravoslavnom crkvom u Brodu te brojnim drugim akterima organizovala današnji događaj.

„Iskoristio bih ovo priliku da se zahvalim našem uvaženom gostu episkopu Jovanu Ćulibrku, što je iskoristio naš poziv da zajedno prezentujemo njegovo sjajno djelo i na taj način zajedno širimo istino o zaista užasnim zločinima koji su se dogodili našem narodu“, izjavio je Ilija Jovičić, Načelnik opštine Brod.

Episkop Jovan je magistrirao u Jerusalimu na temu Holokausta u Jugoslaviji, a i danas tamo predstavlja Odbor za Jasenovac.

Promociji je prisustvovao Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević, sekretar jevrejske  zajednice opštine Doboj Dario Atijas, brojni predstavnici srpske pravoslavne crkve, kao i niz drugih viđenijih ličnosti iz javnog i privatnog života opštine Brod.

Preuzeto sa službene stranice opštine Brod.

Comments are closed.

 
Sigurnosna pravila Jevrejske opštine Doboj • Posjetitelji svoj dolazak moraju najaviti i dogovoriti s kancelarijiom Jevrejske opštine Doboj putem telefona 065/894-307 ili 066/781-221 ili putem e-maila jodoboj1874@yahoo.com • Pri ulasku obavezno je predočiti identifikacijski dokument (putovnica/pasoš, lična karta ili vozačka dozvola EU izdana od 1.1.2014 godine) • Ulazak u objekat zabranjen je posjetiteljima s torbama i naprtnjačama • Prilikom blagdana zabranjeno je unositi u singagogu elektronske uređaje (kamere, fotoaparate, mobilne telefone, itd.) • Posjetitelji ne mogu napuštati sinagogu do završetka službe. • Nenajavljenim posjetiteljima bit će onemogućen ulazak u objekat. • Jevrejska opština Doboj zadržava diskreciono pravo zabraniti ulazak u objekat osobama koje se ne pridržavaju sigurnosne procedure prilikom ulaska ukazane od strane službenih osoba Jevrejske opštine Doboj • Za više informacija kontaktirajte kancelariju Jevrejske opštine Doboj: jodoboj1874@yahoo.com
Večeras 09.03.2017. godine u 19:00 časova u jevrejskom kulturnom centru biće otvroena izložba “Sarajevska Hagada”. Radujemo se Vašem odazivu!!
Ukoliko ste profesor muzike i pružate časove djeci i omladincima kontaktirajte nas putem maila. Naš muzičko edukativni centar ima odlične uslove za održavanje individualnih časova, priprema za koncertne nastupe na pianinu i drugim instrumentima.
Preporučujemo da posjetite rubriku Linkovi i upoznate se sa dešavanjima u jevrejskim zajednicama u regionu i širom svijeta.
Jevrejskoj opštini u Doboju neophodna su donatorska sredstva za sanaciju krova na objektu sinagoge koji je znatno oštećen zbog vrmenskih neprilika u toku 2014. godine. Dobrovoljni prilozi pojedinaca i organizacija mogu se uplatiti na račun Jevrejske opštine u Doboju sa naznakom “Sanacija krova sinagoge u Doboju”. Informacije o žiro računu se nalaze u rubrici Donirajte. Zahvaljujemo na podršci!

Jevrejska opština i kulturni centar u Doboju

Usmjereni smo ka očuvanju jevrejske vjere, tradicije i identiteta na prostorima BiH i ka očuvanju i unapređivanju mira, kulturne i ekonomske saradnje među svim narodima u BiH. Naša vizija je promovisati dobre međuljudske i međuvjerske odnose, toleranciju i kompromis među narodima u BiH, te iskorijeniti rasne, vjereske, etničke i svaki drugi vid diskriminacije..

old document