Šabat Cav – Šabat Hagadol

March 26, 2018 6:44 pm Comments: 0

image001

Vajedaber HAŠEM el-Moše lemor.

I progovori VJEČNI Mošeu rekavši: “Zapovijedi Aronu i sinovima njegovim i kaži im: Ovo je odredba za (žrtvu) ola: to je (žrtva) ola koja je na plamenu na žrtveniku čitavu noć sve do jutra; a vatra žrtvenika će ostati gorjeti na njemu.  I odjenut će kohen svoju lanenu haljinu i lanene hlačice odjenut će na svoje tijelo; on će podići pepeo, u koji će vatra sagorjeti (žrtvu) ola na žrtveniku, i stavit će ga pored žrtvenika. Onda će skinuti svoje haljine, pa odjenuti druge haljine i iznijeti pepeo van tabora, na čisto mjesto. A vatra na žrtveniku ostat će gorjeti na njemu, neće se gasiti. I na njemu će kohen zapaliti drva svakoga jutra, postavit će na njega (žrtvu) ola i sagorjeti na njemu salo (žrtava) šelamim.Vatra će neprekidno gorjeti na žrtveniku; neće se gasiti.

A ovo je odredba za jelo (prineseno kao žrtvu): prinijet će je sinovi Aronovi pred VJEČNIM s prednje strane žrtvenika. I podići će s njega u ( tri srednja prsta) šake od odabranog brašna jela (kao žrtve) i od ulja njegova, i sav miomiris koji je na jelu, i žrtvenik će sagorjeti ostatak na ugodni miris, spomen VJEČNOM. A što preostane od njega, pojest će Aron i sinovi njegovi. Pojest će se kao nekvasan kruh na svetom mjestu, u dvorištu Šatora sastanka to će pojesti. Neće se peći ukvasano. Dao sam im to za njihov dio od mojih (žrtava) paljenica. To je svetije od svetog, poput žrtve za grijeh i žrtve za prijestup. Svi muški od potomaka Aronovih jest će je. To je vječna odredba za vaše naraštaje od paljenica VJEČNOM, što god ih dotakne postat će sveto.”

Više o ovosedmičnoj paraša naći ćete u sekciji Divrej Tora na našem web sajtu u PDF formatu.

Podsjećamo sve zainteresovane na rubriku Donirajte na našem web sajtu. Pozivamo sve ljude dobre volje, pojedince i predstavnike pravnih lica koja mogu donirati finansijska sredstva da uplate dobrovoljne priloge i pomognu rad i aktivnosti Jevrejske opštine u Doboju. Sva sredstva namjenjena su za održavanje sinagoge i pomoć za organizaciju vjerskih obreda u zajednici kao i održavanje web stranice. Instrukcije za plaćanje navedene su u rubrici Donirajte ili nas kontaktirajte putem maila na jodoboj1874@yahoo.com.

Comments are closed.

 
Sigurnosna pravila Jevrejske opštine Doboj • Posjetitelji svoj dolazak moraju najaviti i dogovoriti s kancelarijiom Jevrejske opštine Doboj putem telefona 065/894-307 ili 066/781-221 ili putem e-maila jodoboj1874@yahoo.com • Pri ulasku obavezno je predočiti identifikacijski dokument (putovnica/pasoš, lična karta ili vozačka dozvola EU izdana od 1.1.2014 godine) • Ulazak u objekat zabranjen je posjetiteljima s torbama i naprtnjačama • Prilikom blagdana zabranjeno je unositi u singagogu elektronske uređaje (kamere, fotoaparate, mobilne telefone, itd.) • Posjetitelji ne mogu napuštati sinagogu do završetka službe. • Nenajavljenim posjetiteljima bit će onemogućen ulazak u objekat. • Jevrejska opština Doboj zadržava diskreciono pravo zabraniti ulazak u objekat osobama koje se ne pridržavaju sigurnosne procedure prilikom ulaska ukazane od strane službenih osoba Jevrejske opštine Doboj • Za više informacija kontaktirajte kancelariju Jevrejske opštine Doboj: jodoboj1874@yahoo.com
Večeras 09.03.2017. godine u 19:00 časova u jevrejskom kulturnom centru biće otvroena izložba “Sarajevska Hagada”. Radujemo se Vašem odazivu!!
Ukoliko ste profesor muzike i pružate časove djeci i omladincima kontaktirajte nas putem maila. Naš muzičko edukativni centar ima odlične uslove za održavanje individualnih časova, priprema za koncertne nastupe na pianinu i drugim instrumentima.
Preporučujemo da posjetite rubriku Linkovi i upoznate se sa dešavanjima u jevrejskim zajednicama u regionu i širom svijeta.
Jevrejskoj opštini u Doboju neophodna su donatorska sredstva za sanaciju krova na objektu sinagoge koji je znatno oštećen zbog vrmenskih neprilika u toku 2014. godine. Dobrovoljni prilozi pojedinaca i organizacija mogu se uplatiti na račun Jevrejske opštine u Doboju sa naznakom “Sanacija krova sinagoge u Doboju”. Informacije o žiro računu se nalaze u rubrici Donirajte. Zahvaljujemo na podršci!

Jevrejska opština i kulturni centar u Doboju

Usmjereni smo ka očuvanju jevrejske vjere, tradicije i identiteta na prostorima BiH i ka očuvanju i unapređivanju mira, kulturne i ekonomske saradnje među svim narodima u BiH. Naša vizija je promovisati dobre međuljudske i međuvjerske odnose, toleranciju i kompromis među narodima u BiH, te iskorijeniti rasne, vjereske, etničke i svaki drugi vid diskriminacije..

old document