Fragmenti iz prošlosti

September 26, 2016 10:33 am Comments: 0

ЈЕВРЕЈИ У БИЈЕЉИНИ – ФРАГМЕНТИ ИЗ ПРОШЛОСТИ

Од свог насељавања у Бијељину до нестанка – између половине 19. вијека и 1941. године,  Јевреји су увелике обиљежили различите аспекте друштвеног и привредног живота, и оставили још увијек видљиве трагове упечатљивог архитектонског наслеђа.

Садржај изложбе базиран је на аутентичној архивској и фото-грађи која се чува у Музеју Семберије у Бијељини и референтним стручним текстовима како локалних, тако и босанскохерцеговачких и иностраних истраживача проблематике некадашњих јеврејских заједница у Републици Српској и Босни и Херцеговини.

Осим презентације насељавања и бројности Јевреја у Бијељини, изложба приказује њихов друштвени и економски ангажман, школовање на локалном нивоу и детаље из приватног живота појединих породица. Незаобилазан дио изложбе је страдање бијељинских Јевреја у 2. свјетском рату, након чега је њихова заједница у Семберији престала да постоји. О вијеку живота Јевреја у Бијељини данас свједоче и даље архитектонски  репрезентативни стамбени објекти чији су они били власници до 1941. године, остаци јеврејског гробља, као и бронзане спомен-плоче у самом гробљу и на мјесту некадашње синагоге.

Током  поменутог ратног периода 1941-1945.  године, јеврејска заједница у Бијељини подијелила је трагичну судбину Јевреја Краљевине Југославије и цијеле Европе. Пошаст  нацистичког „коначног рјешења“ међу бијељинским  Јеврејима однијела је 320 душа свих   годишта. Рат су преживјели тек малобројни, углавном придружени  снагама народноослободилачке  војске. По ослобођењу, они су живот наставили ван Бијељине, у великим градовима Југославије или касније у новоствореној јеврејској држави Израел.
На  основу  сачуване  архивске и  фото-грађе  у  Музеју Семберије, ранијих  истраживња   кустоса   музеја , постојећих   домаћих   и   страних написа  и   литературе   који   се   баве  темом   Јевреја у  Босни   и   Херцеговини   и   Бијељини,  као  и  исказа   Бијељинаца, савременика  локалне   јеврејске заједнице  у  последњим   годинама њеног   постојања,   пред   нама   се отвара  још   једно   поглавље   из  прошлости   града,  о   Јеврејима  у   Бијељини, од   њиховог  доласка   до   нестанка.

Изложба је организована у поводу Дана града Бијељине, 24. септембра и међународног обиљежавања Дана европске баштине у оквиру програма Савјета Европе. и у поставци ће бити до 22.10.2016. године.

Аутор изложбе је Тања Лазић, музејска савјетница.

Comments are closed.

 

Benevolencija

Sigurnosna pravila Jevrejske opštine Doboj • Posjetitelji svoj dolazak moraju najaviti i dogovoriti s kancelarijiom Jevrejske opštine Doboj putem telefona 065/894-307 ili 066/781-221 ili putem e-maila jodoboj1874@yahoo.com • Pri ulasku obavezno je predočiti identifikacijski dokument (putovnica/pasoš, lična karta ili vozačka dozvola EU izdana od 1.1.2014 godine) • Ulazak u objekat zabranjen je posjetiteljima s torbama i naprtnjačama • Prilikom blagdana zabranjeno je unositi u singagogu elektronske uređaje (kamere, fotoaparate, mobilne telefone, itd.) • Posjetitelji ne mogu napuštati sinagogu do završetka službe. • Nenajavljenim posjetiteljima bit će onemogućen ulazak u objekat. • Jevrejska opština Doboj zadržava diskreciono pravo zabraniti ulazak u objekat osobama koje se ne pridržavaju sigurnosne procedure prilikom ulaska ukazane od strane službenih osoba Jevrejske opštine Doboj • Za više informacija kontaktirajte kancelariju Jevrejske opštine Doboj: jodoboj1874@yahoo.com
Večeras 09.03.2017. godine u 19:00 časova u jevrejskom kulturnom centru biće otvroena izložba “Sarajevska Hagada”. Radujemo se Vašem odazivu!!
Ukoliko ste profesor muzike i pružate časove djeci i omladincima kontaktirajte nas putem maila. Naš muzičko edukativni centar ima odlične uslove za održavanje individualnih časova, priprema za koncertne nastupe na pianinu i drugim instrumentima.
Preporučujemo da posjetite rubriku Linkovi i upoznate se sa dešavanjima u jevrejskim zajednicama u regionu i širom svijeta.
Jevrejskoj opštini u Doboju neophodna su donatorska sredstva za sanaciju krova na objektu sinagoge koji je znatno oštećen zbog vrmenskih neprilika u toku 2014. godine. Dobrovoljni prilozi pojedinaca i organizacija mogu se uplatiti na račun Jevrejske opštine u Doboju sa naznakom “Sanacija krova sinagoge u Doboju”. Informacije o žiro računu se nalaze u rubrici Donirajte. Zahvaljujemo na podršci!

Jevrejska opština i kulturni centar u Doboju

Usmjereni smo ka očuvanju jevrejske vjere, tradicije i identiteta na prostorima BiH i ka očuvanju i unapređivanju mira, kulturne i ekonomske saradnje među svim narodima u BiH. Naša vizija je promovisati dobre međuljudske i međuvjerske odnose, toleranciju i kompromis među narodima u BiH, te iskorijeniti rasne, vjereske, etničke i svaki drugi vid diskriminacije..

old document